
- Krémové polévky
- Druhy polévek
- Štědrovečerní rybí polévka
- Játrové knedlíčky
- Krupicové noky
- Minestrone
- Ledová okurková polévka
- Celerový krém
- Bramboračka
- Houbový krém
- Gazpacho
- Polévka s rybami a mořskými plody
- Bramborovo-pórkový krém
- Topinamburový krém
- Kaštanový krém
- Tomatová polévka
- Tomatová polévka s chlebem
- Polévka ze sladkých brambor a zázvoru
- Kulajda
- Dýňová polévka s kokosovým mlékem
- Pho Bo - vietnamská hovězí polévka s nudlemi
- Polévka z medvědího česneku
- Kopřivová polévka s bylinkovými krutonky
- Chřestová polévka
- Studená ředkvičková polévka
- Brokolicová polévka s kešu pastou
- Tradiční játrové knedlíčky
- Kyselo
- Česnečka
Topinambury jsou skvělou surovinou, která by se měla objevit i ve vaší kuchyni. Nemusí se loupat a příprava je opravdu rychlá. Z topinambur můžete připravit pyré, křupavé chipsy nebo je upéct v troubě. Skvěle se hodí také na přípravu krémové polévky. Uvařte si tento výjimečný recept podle Romana Pauluse a získáte chutný oběd pro celou rodinu.
Recept na topinamburový krém
Suroviny
- rostlinný olej
- 100 g cibule
- čerstvý tymián
- 500 g topinambur
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- 100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
- asi 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) na vyšlehání
Na servírování
- zeleninové ragú (šalotka, vařené topinambury, vařená mrkev, listová petržel)
- topinamburové chipsy
Postup
V rozehřátém hrnci s olejem orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme lístky tymiánu, očištěné (neoloupané) topinambury a asi lžíci másla, osolíme, opepříme a necháme 5 – 8 minut dusit. Podlijeme vínem, necháme provařit, podlijeme vývarem a vaříme doměkka (20 – 25 minut). Přilijeme smetanu, rozmixujeme a ještě propasírujeme. Opět přivedeme k varu, vmícháme lžíci másla, přilijeme trochu studeného mléka a pomocí tyčového mixéru napěníme.
Zeleninové ragú: V pánvi necháme rozpustit lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zpěnit. Přidáme vařené topinambury a mrkev nakrájené na kostky a krátce orestujeme. Přidáme nasekanou listovou petržel.
Topinamburový krém podáváme s připraveným ragú a topinamburovými chipsy.
Komentáře (1)
Ivanka888
přidáno před 242 dny
My topinambury připravujeme na našem letním sídle v Beskydech už leta letoucí. Poblíž Prahy máme rodinný baráček se zahradou a topinambury tam každé jaro opravdu nesmí chybět. Tu nejlepší kombinaci - v čokoládě objednávám na diatop.cz. Je to fakt top!
odpověď
zobrazit vše