
- Krémové polévky
- Druhy polévek
- Štědrovečerní rybí polévka
- Játrové knedlíčky
- Krupicové noky
- Minestrone
- Ledová okurková polévka
- Celerový krém
- Bramboračka
- Houbový krém
- Gazpacho
- Polévka s rybami a mořskými plody
- Bramborovo-pórkový krém
- Topinamburový krém
- Kaštanový krém
- Tomatová polévka
- Tomatová polévka s chlebem
Topinambury jsou skvělou surovinou, která by se měla objevit i ve vaší kuchyni. Nemusí se loupat a příprava je opravdu rychlá. Z topinambur můžete připravit pyré, křupavé chipsy nebo je upéct v troubě. Skvěle se hodí také na přípravu krémové polévky. Uvařte si tento výjimečný recept podle Romana Pauluse a získáte chutný oběd pro celou rodinu.
Recept na topinamburový krém
Suroviny:
rostlinný olej
100 g cibule
čerstvý tymián
500 g topinambur
100 g másla
sůl
pepř
100 ml suchého bílého vína
1 l kuřecího vývaru
100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
asi 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) na vyšlehání
Na servírování:
zeleninové ragú (šalotka, vařené topinambury, vařená mrkev, listová petržel)
topinamburové chipsy
Postup:
V rozehřátém hrnci s olejem orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme lístky tymiánu, očištěné (neoloupané) topinambury a asi lžíci másla, osolíme, opepříme a necháme 5 – 8 minut dusit. Podlijeme vínem, necháme provařit, podlijeme vývarem a vaříme doměkka (20 – 25 minut). Přilijeme smetanu, rozmixujeme a ještě propasírujeme. Opět přivedeme k varu, vmícháme lžíci másla, přilijeme trochu studeného mléka a pomocí tyčového mixéru napěníme.
Zeleninové ragú: V pánvi necháme rozpustit lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zpěnit. Přidáme vařené topinambury a mrkev nakrájené na kostky a krátce orestujeme. Přidáme nasekanou listovou petržel.
Topinamburový krém podáváme s připraveným ragú a topinamburovými chipsy.
Komentáře (0)
zobrazit vše