Tomatová polévka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Rajčatová polévka není jen chutnou vzpomínkou na letní dny plné slunce, ale rovněž dobrý zdroj výživných látek – hlavně v zimě. Navíc během chladných dnů skvěle zahřeje. V tomto díle Kulinářské akademie Lidlu vám Roman Paulus ukáže, jak připravit výtečnou krémovou rajčatovou polévku s kořenovou zeleninou, olivovým olejem a máslem. Dozvíte se, jak udělat správnou konzistenci, proč je vhodné přidávat do polévek a omáček řapíkatý celer, jaký vývar je do polévek nejlepší a s čím krémovou polévku podávat, aby její chuť byla ještě výraznější. Začněte vařit s naším videem.

Tagy

Vegetarián

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Tomatová polévka

  • extra panenský olivový olej
  • 50 g kořenové zeleniny (řapíkatý celer, celer, mrkev, petržel)
  • 3 × stroužky česneku
  • 1 × menší cibule
  • 2 × bobkové listy
  • 250 g loupaných rajčat (konzerva)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • bazalka
  • 20 g másla na zjemnění
  • ricotta a čerstvá bazalka na servírování

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 161 kJ / 277 kcal

Bílkoviny

5,30 g

Tuky

17,20 g

Vláknina

6,40 g

Sůl

1,90 g

Sacharidy

25,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Postup

01.V rozehřátém hrnci s olivovým olejem orestujeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájenou na kostičky, přidáme řapíkatý celer nakrájený na kostičky, po chvíli i česnek a cibuli nakrájené najemno, bobkový list a rajčata z plechovky, přilijeme zeleninový vývar, dochutíme solí, pepřem a trochou cukru a za občasného míchání vaříme asi půl hodiny.

02.Vyjmeme bobkový list , přilijeme trochu olivového oleje, přidáme natrhané lístky bazalky, stáhneme plamen, přidáme kousek studeného másla a polévku rozmixujeme v hladký krém.

03.Polévku ještě ohřejeme, dochutíme, pokud je to nutné. V případě, že polévka bude příliš hustá, naředíme trochou vývaru.

04.Polévku podáváme s trochou sýrem ricotta, krutony z bílého chleba a lístky bazalky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo