Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jak zpracovat šípky, aby se zachovalo maximum vitaminu C? Recept na domácí šípkový sirup ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Prozradí, jak ze šípků dostat maximum vitaminů, jak namíchat domácí limonádu ze šípků a dozvíme se i tajný tip na slavnostní drink vhodný na přípitek. Zaujalo vás to? Tak natáhněte větrovku, vyrazte na procházku a vytvořte si domácí sirup na posílení imunity z lokálních darů přírody.

Recept na domácí šípkový sirup

Potřebujeme:  mixér, kovové sítko, plátno, lahve na sirup, kovové brčko                

Suroviny:

  • 500 g očištěných a omytých šípků
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 l vody
  • 1,2 kg cukru
  • 1 citron (šťáva)

Šípková limonáda:

  • led
  • sušené brusinky
  • plátky citronu
  • sodovka

Postup:

Šípky omyjeme, přendáme do vysoké nádoby, přidáme kyselinu citronovou, zalijeme většinou studené vody a tyčovým mixérem rozdrtíme na menší kousky. Přidáme zbytek vody a necháme zastudena vylouhovat do druhého dne.

Druhý den propasírujeme skrze jemné sítko a napodruhé přecedíme přes plátno, abychom se zbavili všech malých kousků.

Odměříme, kolik máme propasírovaného sirupu (v našem případě 1200 ml) a smícháme ho 1:1 s cukrem (v našem případě 1200 g). Zahřejeme, než se cukr rozpustí. Dochutíme citronovou šťávou, naplníme do čistých lahví a skladujeme v chladu.

Používáme na přípravu limonády nebo na slazení čaje.

Šípková limonáda:

Do sklenice nalijeme sirup podle chuti, přidáme sušené brusinky, kostky ledu, plátek citronu a zalijeme sodovkou.

Tip: Chceme-li slavnostní nápoj, vhodný na přípitek, místo sodovky zalijeme vychlazeným Prosseccem.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.