
- Bramborovo-mandlové krokety
- Rizoto
- Lilkový kaviár
- Kaše z kandovaného lilku
- Falafel
- Sýrové fondue
- Jarní závitky
- Letní závitky
- Salát z grilovaného lilku
- Malinová pyramida
- Tmavý piškot na dort
- Višňový džem s citronovým tymiánem
- Vlašský salát
- Rakytníkový džem se skořicí
- Rebarborový džem
- Quinoa salát
- Čočkový salát
- Omáčka z portského vína
- Karamelová omáčka
- Šunkové jednohubky a cuketové rolky
- Buřtguláš
- Vietnamské smažené závitky s mletým masem
- Vietnamský salát ze zelené papáji
- Pad thai nudle
Nevíte, jak využít rakytník a do sirupu se vám nechce? Udělejte džem! Přidejte hřejivou skořici, exotický kardamom, zahustěte hruškami a obzvláštněte kostkami z jablek. Jak na to vám prozradí Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Navíc přidá tip, jak udělat džem bez chemie, jak připravit sklenice a jak snadno plnit hustou marmeládu do malých skleniček. Dopřeje si k snídani pořádnou dávku vitaminů třeba na palačinkách!
Recept na rakytníkový džem se skořicí
Potřebujeme: šnekový odšťavňovač, sklenice na džem
Suroviny:
- 1 l šťávy z rakytníku
- 500 g krupicového cukru
- 600 g hrušek
- 2 tyčinky skořice
- 16 celých tobolek kardamomu
- 600 g jablek
Postup:
Z bobulí rakytníku vylisujeme šťávu, kterou přelijeme do hrnce a přidáme cukr.
Přidáme nastrouhané hrušky, celou skořici, tobolky kardamonu a na kostky nakrájená oloupaná jablka. Svaříme 15-20 minut na potřebnou hustotu a nakonec vyndáme skořici.
Hotový džem naplníme do vyvařených sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru. Skladujeme v temnu a chladu až několik let.
TIP: Rakytník můžete použít i zmrazený. V takovém případě ho nechte nejdříve rozmrazit a teprve potom odšťavněte.
TIP: Abychom zjistili, jestli už má džem správnou hustotu, dáme trochu na talířek, necháme zchladit v lednici a vyzkoušíme.
Komentáře (2)
Host
přidáno před 100 dny
RAKYTNÍKOVÝ DŽEM ALE S HRUŠKAMA TAK TO JE ŠMAKULÁDA A NENÍ NAD RO UDĚLAT SI RAKYTNÍKOVOU MARMELÁDU JEN Z RAKYTNÍKU.
odpověď
Petr
přidáno před 101 dny
Vážení. Vždy, když vidím recept, kde se ingredience plné vitamínů nechají projít varem, tak mne to vždy nadzvedne. Když už nabízíte "zázračné" recepty, tak prosím, pokud to jen trochu jde, tak bez tepelné úpravy! Varem se většina vitamínů zničí. Mimochodem, tento recept lze připravit i bez tepelné úpravy. Když už odšťavňujete rakytník, tak nevidím problém odšťavnit hrušky i jablka.
odpověď
zobrazit vše