Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Černý kořen je znám rovněž jako Hadí mord. Tento název pochází od pověry, že pokud se černý kořen vloží hadovi do tlamy – zahyne. Chuť černého kořene se často přirovnává k bílému chřestu, ovšem bez vláknité struktury. Je bohatým zdrojem vitaminů A, B1 a E a minerálních látek. Podávat ho můžete vařený, politý máslem a posypaný praženou strouhankou nebo s různými omáčkami (velmi dobře chutná s bešamelovou nebo holandskou omáčkou). Můžete ho také upéct v troubě, přidat do míchaných vajíček, omelety nebo různých zeleninových salátů. V dnešním díle Kulinářské akademie Lidlu se naučíte, jak připravit chutnou a zdravou pomazánku z černého kořene. Podívejte se na jednoduchý videorecept Romana Pauluse a dozvíte se vše potřebné.

Pomazánka z černého kořene a uzeného lososa

Suroviny

  • 300 g černého kořene
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • ½ červené cibule
  • 100 g lososa uzeného teplým kouřem
  • 2 lžíce čerstvého sýra Crème fraîche
  • 30 g sekaného čerstvého koriandru
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 citron (šťáva)
  • chléb k servírování
  • paprika na nudličky na ozdobu
  • řeřicha na ozdobu

Postup

Černý kořen důkladně oloupeme a uvaříme v lehce osolené vodě skoro do měkka. Po vychladnutí ho orestujeme na másle, opepříme, osolíme, přidáme najemno nasekané oloupané stroužky česneku, podlijeme vodou a necháme mírně podusit.

Celou směs přendáme do mixéru a mixujeme, ne však úplně najemno. Po krátkém zchladnutí přidáme nakrájenou červenou cibuli, lososa zbaveného kůže a natrhaného na malé kousky a zjemníme čerstvým sýrem Crème fraîche. Dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem, olivovým olejem, citronovou šťávou a případně ještě trochou soli a pepře.

Podáváme na křupavém chlebu, který jsme opekli v pánvi s olivovým olejem, ozdobené nudličkami červené papriky a výhonky řeřichy.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.