Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Už nevíte, jak zpracovat dýni? Připravte si nakládanou dýni podle videa Romana Pauluse v Kulinářské akademii Lidlu. Dozvíte se recept na chutný kompot z dýně, který se hodí jako příloha k masu (zejména zvěřině) či přísada do dýňové polévky nebo podzimního zeleninového salátu třeba s hříbky. V pěkné skleničce poslouží i jako milý ručně vytvořený jedlý dárek. Stačí pár minut, kousek dýně, oblíbené perníkové koření a čisté sklenice a dárek k Vánocům pro kamarádku máte hotový. Pusťte se do něj ještě dnes!

Recept na nakládanou dýni

Potřebujeme:  uzavíratelná sklenice

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 2 tyčinky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 15 tobolek kardamomu
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 200 ml jablečného octa
  • 80 g krupicového cukru
  • ½ bio citronu (kůra)
  • ½ bio pomeranče (kůra)
  • 500 g máslové dýně

Postup:

Vodu přivedeme k varu, přidáme skořici, badyán, kardamon, oloupaný zázvor nakrájený na kolečka, ocet a cukr. Škrabkou oloupeme barevnou část kůry z pomeranče a citronu, přidáme ji do hrnce a vaříme 4-5 minut. Přisypeme dužinu z dýně nakrájenou na kostičky a vaříme ještě 2-3 minuty, dokud není al dente.

Hotovou dýni i s nálevem plníme do vyvařených sklenic a necháme alespoň dva dny marinovat.

Jak nakládanou dýni použít?

Výsledná dýně se hodí jako křupavá vložka do dýňové polévky. Je i velmi chutnou součástí podzimních salátů, zejména v kombinaci s osmahlými hříbky s restovanými dýňovými semínky. V neposlední řadě poslouží i jako osvěžující příloha k hovězímu masu nebo zvěřině, případně si ji můžete jednoduše vychutnat jako lahodný kompot.

TIP: Připravte nakládanou dýni do pěkné sklenice a můžete ji věnovat jako hezký ručně vyrobený dárek.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.