Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Mořské plody jsou základem středomořské kuchyně, humr, krab, krevety, mušle, ústřice - výběr je opravdu velký. Mezi nimi najdeme slávky, ze kterých lze připravit spoustu chutných pokrmů. Často se při jejich přípravě používá víno, díky čemuž získá pokrm příjemný nádech moře. Skvělá je například omáčka z mušlí. A jak ji připravit? To se dozvíte z následujícího videa našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Dbejte však na to, aby byly mušle opravdu čerstvé, teprve tehdy budete mít s receptem opravdový úspěch.

Recept na mušlovou omáčku

Suroviny

  • extra panenský olivový olej
  • ½ celeru
  • 1 cibule
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 25 g česneku
  • 50 g stonků listové petržele
  • 500 g mušlí slávek
  • bílý vinný ocet na zastříknutí
  • 1 citron
  • 250 ml bílého vína
  • 500 ml rybího vývaru
  • divoké koření (celý černý pepř, nové koření, bobkový list)
  • sůl
  • 500 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • francouzské máslo na zahuštění
  • 100 g másla
  • 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) k napěnění

Postup

V rozehřátém hrnci s olivovým olejem orestujeme dosklovata celer nakrájený na kostky, cibuli najemno, řapíkatý celer na kostky, celé stroužky česneku a stonky listové petržele nasekané najemno. Po chvíli přidáme slávky, orestujeme, zastříkneme bílým vinným octem, přidáme oloupaný citron, necháme provařit, přilijeme bílé víno, necháme provařit, přilijeme rybí vývar, přidáme divoké koření, osolíme a vaříme asi 20 minut.

Přilijeme smetanu a necháme 5 – 10 minut povařit. Omáčku přecedíme, opět přivedeme k varu, zahustíme francouzským máslem a povaříme. Vmícháme studené máslo, počkáme, až se rozpustí, vlijeme studené mléko a tyčovm mixérem napěníme.

Omáčku podáváme s mořským jazykem vařeným na páře, listovým špenátem a opečenými bramborami.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.