Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Nejlepší jsou polévky, které hravě poslouží jako syté hlavní jídlo. Jednou z takových je krkonošské kyselo, které připravil šéfkuchař Roman Paulus. Ten postupoval podle lehce netradičního receptu, kdy většinu surovin nejdříve orestoval, aby tak získaly o něco výraznější chuť. Kyselo zahuštěné chlebovým kváskem chutná skvěle s krajícem nejlépe domácího chleba. Pokud byste ale přeci jen ocenili trochu kyselejší nebo naopak jemnější variantu, není nic snazšího než před podáváním přidat trochu octa nebo smetany.

Recept na kyselo

Potřebujeme:  sítko, metlička

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 větší cibule
  • 100 g žampionů
  • sůl
  • 1 hrst sušených hub
  • 200 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 200 g chlebového kvásku
  • 2 vejce „M“
  • 2 lžíce sekané listové petržele

 

Postup:

Houby minimálně 2–3 hodiny předem namočíme do vody. Použijeme tolik vody, aby byly všechny ponořené. Před vařením scedíme a stranou si dáme jak houby, tak slitou vodu.

 

Na sádle orestujme kmín, najemno nakrájenou cibuli, žampiony nakrájené na čtvrtiny a sůl. Přidáme sušené houby, oloupané a pokrájené syrové brambory, krátce zarestujeme a zalijeme jedním litrem vody a vodou ze sušených hub.

 

Vaříme asi 20 minut do skoro změknutí brambor a přidáme kvásek, rozmíchaný ve studené vodě. Krátce provaříme a dokončíme vejci, které vyklepneme do vroucího kysela a rozkvrdláme metličkou. Rozmícháme a můžeme podávat.

 

Kyselo na talíři ozdobíme nasekanou listovou petrželí.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.