Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Potřebujeme: mixér   

Vyzkoušejte z nasbíraných kopřiv uvařit výbornou krémovou polévku! Kopřivový krém připravil šéfkuchař Roman Paulus z několika jednoduchých surovin. Tato levná polévka je až překvapivě chutná a díky tomu, že kopřivy jsou sezónní bylinka, se jí ani nemůžete přejíst. Na druhou stranu ale nesmíte ani příliš otálet a začít vařit, dokud kopřivy rostou! V tomto snadném receptu se naučíte i jak správně připravit opravdu křupavé krutony z opečené housky.

Recept na kopřivovou polévku s bylinkovými krutonky                    

Suroviny:

Polévka:

  • rostlinný olej
  • 2 červené šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • asi 5 cm pórku
  • 2 středně velké brambory
  • 1 l drůbežího/zeleninového vývaru
  • 1 hrst sekaných čerstvých kopřiv
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla

Bylinkové krutonky:

  • suchá houska
  • 2 lžíce másla
  • hrst listové petržele

Postup:

Polévka:

V hrnci s rozpáleným olejem orestujeme najemno nasekanou šalotku, česnek a pórek pokrájený na kolečka a necháme zpěnit. Později přidáme syrové brambory nakrájené na malé kostky, sůl a pepř. Jakmile jsou brambory lesklé (po 2–3 minutách), podlijeme vývarem a vaříme doměkka 15–20 minut.

Když jsou brambory hotové, přidáme listy najemno nakrájených kopřiv, krátce (asi 2 minuty) povaříme a společně se studeným máslem rozmixujeme.

Polévku servírujeme s bylinkovými krutonky.

Bylinkové krutonky:

Housku nakrájíme na kostičky a necháme uschnout. Ztvrdlé kostičky pak osolíme, opepříme a restujeme v pánvi s rozpuštěným máslem ze všech stran téměř dozlatova. Nakonec přidáme najemno nasekanou listovou petržel nebo jinou bylinku.

 

Komentáře (1)

  • Lukáš Pelech

    Lukáš Pelech
    přidáno před 101 dny
    Zajímavý recept. Toto by mne nikdy nenapadlo, že bych z kopřiv uvařil polévku. Super, těším se, až si tento recept vyzkouším. Opět palec naboru.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.