Jak využít baba ganoush?
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Blízkovýchodní

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jednoduchá pomazánka z pečeného lilku, která zachutná i manželovi – to je baba ganoush. Tuhle arabskou pochoutku můžete snadno a rychle připravit i doma. Recept, jak zpracovat lilek na vynikající dip, vám prozradí Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. Navíc přidá i pár tipů, jak baba ganoush podávat nebo jak ho přizpůsobit vlastním chutím. Podívejte se na následující video a objevte, jak si připravit chutný lilkový salát v podobě neobvyklého chlebíčku s feta sýrem a sušenými rajčaty.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Baba ganoush

  • 2 × lilky extra panenský olivový olej
  • 1 × citron (šťáva)
  • 2 × lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín
  • čerstvý koriandr
  • listová petržel

Bruschetta s fetou a sušenými rajčaty

  • světlé pečivo
  • extra panenský olivový olej
  • 2 × stroužky česneku
  • 10 × sušených rajčat
  • 100 g sýru feta

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 497 kJ / 836 kcal

Bílkoviny

35,50 g

Tuky

40,50 g

Vláknina

37,50 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

102,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Baba ganoush

01.Lilky propícháme vidličkou, lehce pomažeme olejem a grilujeme nebo pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C doměkka. Slupka může být lehce spálená. Necháme trochu vychladnout, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Ochutíme citronovou šťávou, sezamovou pastou tahini, česnekem a cibulí nakrájenými nadrobno, solí, pepřem, olivovým olejem a římským kmínem. Důkladně promícháme a přidáme nasekanou listovou petržel a koriandr.

Bruscheta s fetou a sušenými rajčaty

02.V rozehřáté pánvi s olivovým olejem opečeme plátky světlého chleba do křupava. Hotovou topinku potřeme stroužkem česneku, rozpůlíme a naneseme baba ganoush na každou porci. Dochutíme sušenými rajčaty, fetou a čerstvými lístky koriandru.

03.TIP: Jak připravit domácí sušená rajčata se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

04.TIP: Baba ganoush můžete i rozmixovat, aby měl jemnější strukturu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo