Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jednoduchá pomazánka z pečeného lilku, která zachutná i manželovi – to je baba ganoush. Tuhle arabskou pochoutku můžete snadno a rychle připravit i doma. Recept, jak zpracovat lilek na vynikající dip, vám prozradí Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. Navíc přidá i pár tipů, jak baba ganoush podávat nebo jak ho přizpůsobit vlastním chutím. Podívejte se na následující video a objevte, jak si připravit chutný lilkový salát v podobě neobvyklého chlebíčku s feta sýrem a sušenými rajčaty.

Jak využít baba ganoush?

Suroviny:

Baba ganoush

  • 2 lilky
  • extra panenský olivový olej
  • 1 citron (šťáva)
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín
  • listová petržel
  • čerstvý koriandr

Bruscheta s fetou a sušenými rajčaty

  • světlé pečivo
  • extra panenský olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 10 sušených rajčat
  • 100 g sýru feta

Postup:

Baba ganoush

Lilky propícháme vidličkou, lehce pomažeme olejem a grilujeme nebo pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C doměkka. Slupka může být lehce spálená. Necháme trochu vychladnout, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Ochutíme citronovou šťávou, sezamovou pastou tahini, česnekem a cibulí nakrájenými nadrobno, solí, pepřem, olivovým olejem a římským kmínem. Důkladně promícháme a přidáme nasekanou listovou petržel a koriandr.

Bruscheta s fetou a sušenými rajčaty

V rozehřáté pánvi s olivovým olejem opečeme plátky světlého chleba do křupava. Hotovou topinku potřeme stroužkem česneku, rozpůlíme a naneseme baba ganoush na každou porci. Dochutíme sušenými rajčaty, fetou a čerstvými lístky koriandru.

TIP: Jak připravit domácí sušená rajčata se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

TIP: Baba ganoush můžete i rozmixovat, aby měl jemnější strukturu.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.