Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Jablečný koláč

Křehké těsto, skořice a voňavá jablíčka – to bude určitě domácí koláč. Všichni pamatujeme z dětství jeho chuť a velice rádi si ji připomeneme. Křehký koláč patří ke klasickým receptům a podávat ho můžete na různé způsoby – se sněhem z bílků, šlehačkou, vanilkovou omáčkou nebo se zmrzlinou. V následujícím videu naší Kulinářské akademii Vám Roman Paulus poskytne několik cenných rad, jak připravit perfektní těsto, jak ho nejlépe vyválet a co udělat, aby jablečná náplň byla opravdu delikátní.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Křehké těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 330 g másla
  • 1 × vejce „M“
  • mletá skořice
  • 9 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • 800 g jablek
  • cukr na oslazení jablek

Rozvar

  • 100 g meruňkového džemu
  • 50 ml vody
  • 10 ml tuzemáku

POSTUP

Z mouky, kypřicího prášku, soli, skořice, másla a vajec vypracujte těsto, nejlépe pomocí robotu. Poté ještě zpracujte rukama, lehce pomoučněte a vyválejte mezi 2 listy pečicího papíru. Vykrojte podle velikosti formy, přendejte na plech a ze zbytků připravte okraje.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, asi 2/3 nakrájejte na kostičky a zbylá na špalíčky. Kostičky jablek ochuťte cukrem a skořicí a promíchejte rukama.

Do připraveného těsta dejte ochucená jablka, která předtím ještě vyždímejte, a po povrchu úhledně rozložte špalíčky. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut.

Z meruňkového džemu, tuzemáku a vody připravte rozvar, suroviny nechte probublat na sporáku a po ještě teplý koláč jím potřeme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU