Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Křehké těsto, skořice a voňavá jablíčka – to bude určitě domácí koláč. Všichni pamatujeme z dětství jeho chuť a velice rádi si ji připomeneme. Křehký koláč patří ke klasickým receptům a podávat ho můžete na různé způsoby – se sněhem z bílků, šlehačkou, vanilkovou omáčkou nebo se zmrzlinou. V následujícím videu naší Kulinářské akademii Vám Roman Paulus poskytne několik cenných rad, jak připravit perfektní těsto, jak ho nejlépe vyválet a co udělat, aby jablečná náplň byla opravdu delikátní.

 

Recept na jablečný koláč

Křehké těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 330 g másla
  • 1 vejce „M“
  • mletá skořice
  • sůl
  • 9 g kypřicího prášku do pečiva
  • 800 g jablek (500 g na kostičky + 300 g na měsíčky)
  • cukr na oslazení jablek

Rozvar

  • 100 g meruňkového džemu
  • 10 ml tuzemáku
  • 50 ml vody

Postup

Z mouky, kypřicího prášku, soli, skořice, másla a vajec vypracujte těsto, nejlépe pomocí robotu. Poté ještě zpracujte rukama, lehce pomoučněte a vyválejte mezi 2 listy pečicího papíru. Vykrojte podle velikosti formy, přendejte na plech a ze zbytků připravte okraje.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, asi 2/3 nakrájejte na kostičky a zbylá na špalíčky. Kostičky jablek ochuťte cukrem a skořicí a promíchejte rukama.

Do připraveného těsta dejte ochucená jablka, která předtím ještě vyždímejte, a po povrchu úhledně rozložte špalíčky. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut.

Z meruňkového džemu, tuzemáku a vody připravte rozvar, suroviny nechte probublat na sporáku a po vychladlý koláč jím potřeme.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.