
Když pečete husu v celku, zbydou vám po vykostění kosti a nádivka, pokud jste husu před pečením naplnili třeba jablky. Je Vám líto je vyhodit, ale nevíte co s nimi? Roman Paulus vás naučí, jak z těchto „zbytků“ připravit znamenitou husí omáčku. Díky pomerančové šťávě a červenému vínu, které se do omáčky přidávají, bude mít lehce nasládlou chuť a vonět po vínu, což se k pečené huse hodí přímo báječně.
Recept na přípravu husí omáčky z kostí
Suroviny:
- husí sádlo
- „zbytky“ pečené husy – husí kosti, nádivka (jablka, cibule, pomeranče)
- hladká mouka
- pomerančová šťáva
- červené víno
- vývar z husích kostí
Postup:
V hrnci rozehřejeme husí sádlo. Do hrnce vložíme jablka, cibule, pomeranče z pečené husy a orestujeme. Přidáme husí kosti a restujeme dále, poté zaprášíme moukou. Pokud se mouka připaluje ke dnu hrnce, můžeme podlít trochou pomerančové šťávy, aby se vše dobře odvařilo, a restujeme dále.
Zarestovaný základ podlijeme pomerančovou šťávou, necháme chvíli provařit a přilijeme červené víno. Víno necháme dobře vyvařit, přilijeme husí vývar, na mírném plameni prováříme asi 1 hodinu a přecedíme. Omáčku můžeme případně svařit, aby byla hustší.
Komentáře (0)
zobrazit vše