Hruškový kompot
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Povaluje se vám doma spousta hrušek, na které už pomalu přestáváte mít chuť. V takovém případě máte skvělou příležitost schovat si je na další měsíce (nebo klidně i roky) a zavařit výborný domácí hruškový kompot. Šéfkuchař Roman Paulus zná návod na ten nejjednodušší a dost možná i nejlepší. Naučí vás, jak připravit cukrový rozvar, jak ho správně okořenit, ale také, jak připravit sklenice s hruškami tak, aby kompot vydržel co nejdéle.

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 l vody
  • 500 g krupicového cukru
  • 4 × hřebíčky
  • 1 × hvězdička badyánu
  • 1 kg hrušek

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 513 kJ / 2 512 kcal

Bílkoviny

3,80 g

Tuky

1,80 g

Vláknina

31,50 g

Sůl

0,01 g

Sacharidy

653,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Hrušky oloupeme, nakrájíme na osminy, zbavíme jádřinců a naskládáme do sklenic.

Můžeme je skládat nastojato, střechovitě nebo naležato jednu na druhou.

02.Cukr, vodu a koření krátce svaříme. Rozvarem zalijeme sklenice s ovocem a dáváme pozor, aby byly hrušky úplně ponořené.

03.Se sklenicí několikrát bouchneme, aby se uvolnily bublinky a ujistíme se, že je všechno ovoce potopené v tekutině.

04.Uzavřeme a přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C.

05.Hotové kompoty opatrně vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout otočené víčkem dolů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo