
Houbová polévka je stálicí české kuchyně. Receptů na houbovou polévku najdete nesčetně, Roman Paulus Vám v následujícím videu ukáže svůj oblíbený recept na houbový krém. Jeho tajemstvím a rovněž i základem je silný vývar z hub a kořenové zeleniny. Další příprava je pak velice snadná a zabere Vám už jen chvilku.
Recept na přípravu houbového krému
Suroviny na 4 porce:
- 500 ml kuřecího vývaru
- 50 g sušených hříbků (lišky, křemenáče)
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 velká cibule
- 5 kuliček celého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- svazek rozmarýnu
- 60 g másla + 1 lžička na orestování hub
- 40 g hladké mouky
- 200 g čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 50 ml čerstvého mléka na vyšlehání
- 2 stroužky česneku
- čerstvé houby (hříbky, lišky, křemenáče) na orestování
- sůl
- pepř
- listová petržel
Postup:
Do silného kuřecího vývaru přidáme sušené houby, kořenovou zeleninu, cibuli, divoké koření a svazek rozmarýnu. Necháme vařit alespoň 2 hodiny, aby byl vývar z hub co nejsilnější.
V hrnci necháme rozpustit 60 g másla, přidáme mouku, připravíme světlou jíšku a necháme trochu vychladnout. Přilijeme trochu přecezeného vývaru z hub, dobře rozmícháme, přilijeme zbylý vývar, 15 – 20 minut provaříme a poté přilijeme smetanu. Před podáváním přilijeme trochu studeného mléka a rozmixujeme.
V pánvi rozpustíme lžičku másla, přidáme nadrobno nakrájený česnek a na menší kousky nakrájené hříbky, lišky, křemenáče, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou listovou petržel.
Do hlubšího talíře naservírujeme připravené ragú z hub, poté nalijeme polévku. Můžete podávat s opečeným chlebem nebo bagetou opečenou na bylinkovém másle.
Komentáře (0)
zobrazit vše