
Určitě s námi budete souhlasit, že se jí i očima, díky tomu je konzumace jídla opravdovým požitkem. Vzhled jídla zvyšuje chuť a vzbuzuje v nás touhu hned se do něj zakousnout. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte recept Romana Pauluse z Kulinářské akademie Lidlu na černou housku na hamburgery. Klíčovou surovinou je sépiové barvivo. Zní to sice exoticky, ale s pomocí videoreceptu to hravě zvládnete. Dozvíte se, jak připravit kvásek, jak těsto rovnoměrně obarvit, co udělat, aby těsto správně vykynulo a jak housky upéct, aby byly křupavé.
Recept na černou housku na hamburgery
Suroviny na 7 housek
- 17 g droždí
- 35 g cukru
- 250 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku)
- 2 vejce „M“
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 14 g soli
- 65 g másla
- 2 sáčky se sépiovým inkoustem
- sezam na posypání
Postup
Droždí smícháme s cukrem a trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Z mouky, másla, 1 vejce, soli, sépiového inkoustu, zbytku mléka a kvásku vypracujeme, ideálně v kuchyňském robotu, hladké těsto, které přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, propracujeme rukama a rozdělíme kousky o váze 120 g, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, překryjeme utěrkou a opět necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 13 minut dozlatova. Po vyndání z trouby necháme vychladnout (15-20 minut), až poté rozkrajujeme.
Komentáře (0)
zobrazit vše