Bramborové placky a lokše
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pokud stejně jako šéfkuchař Roman Paulus dostanete čas od času chuť na bramborové placky, je toto video přesně pro vás! Připravují se velmi snadno, stačí k tomu jen vařené brambory, sůl, vejce a mouka. Pak už stačí jen placky opéct na sádle, přepuštěném másle anebo klidně nasucho. Kromě placek si vyzkoušíte připravit i tradiční lokše – které jsou v podstatě jen velké a tenké bramborové placky. Skvěle se pak hodí například ke svatomartinské huse nebo k nedělní kachničce s červeným zelím.

Tagy

Kulinářská akademie

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g vařených brambor
  • 1 × vejce „M“
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
  • přepuštěné máslo nebo sádlo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 962 kJ / 708 kcal

Bílkoviny

23,30 g

Tuky

6,80 g

Vláknina

8,10 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

137,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

02. Studené oloupeme, propasírujeme lisem na brambory a smícháme s vejcem, solí a moukou. Připravíme těsto, které rychle zpracujeme na placky.

Úhledné bramborové placky:

03.Bramborové těsto vyválíme válečkem asi na 0,75 cm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary (zde se vyřádí hlavně dětští pomocníci s vykrajovátky).

Rustikální bramborové placky:

04.Vezmeme kus bramborového těsta, zpracujeme v kouli a prsty a dlaní vymačkáme nepravidelnou placku.

Lokše:

05.Kuličky z bramborového těsta vyválíme pomocí válečku na asi 4 mm tenké placky. Lokše vždy opékáme na sucho a potíráme máslem nebo lépe sádlem až po upečení.

06.Placky můžeme péct různými způsoby. V rozpálené pánvi s přepuštěným máslem, nebo na sucho, kdy je potíráme rozpuštěným máslem (nebo sádlem) až po upečení, a nebo na rozpáleném kameni či starých čistých kamnech.

Servírování:

07.Placky se dají jíst teplé i studené, samotné nebo jako přílohu, ochucené povidly, pocukrované, s česnekovou pastou nebo třeba jogurtem s česnekem a bylinkami.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo