Kuchyně
Česká
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Pokud stejně jako šéfkuchař Roman Paulus dostanete čas od času chuť na bramborové placky, je toto video přesně pro vás! Připravují se velmi snadno, stačí k tomu jen vařené brambory, sůl, vejce a mouka. Pak už stačí jen placky opéct na sádle, přepuštěném másle anebo klidně nasucho. Kromě placek si vyzkoušíte připravit i tradiční lokše – které jsou v podstatě jen velké a tenké bramborové placky. Skvěle se pak hodí například ke svatomartinské huse nebo k nedělní kachničce s červeným zelím.
Energie
2 962 kJ / 708 kcal
Bílkoviny
23,30 g
Tuky
6,80 g
Vláknina
8,10 g
Sůl
0,10 g
Sacharidy
137,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
02. Studené oloupeme, propasírujeme lisem na brambory a smícháme s vejcem, solí a moukou. Připravíme těsto, které rychle zpracujeme na placky.
03.Bramborové těsto vyválíme válečkem asi na 0,75 cm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary (zde se vyřádí hlavně dětští pomocníci s vykrajovátky).
04.Vezmeme kus bramborového těsta, zpracujeme v kouli a prsty a dlaní vymačkáme nepravidelnou placku.
05.Kuličky z bramborového těsta vyválíme pomocí válečku na asi 4 mm tenké placky. Lokše vždy opékáme na sucho a potíráme máslem nebo lépe sádlem až po upečení.
06.Placky můžeme péct různými způsoby. V rozpálené pánvi s přepuštěným máslem, nebo na sucho, kdy je potíráme rozpuštěným máslem (nebo sádlem) až po upečení, a nebo na rozpáleném kameni či starých čistých kamnech.
07.Placky se dají jíst teplé i studené, samotné nebo jako přílohu, ochucené povidly, pocukrované, s česnekovou pastou nebo třeba jogurtem s česnekem a bylinkami.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT