Zázvorový moučník
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

5 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 5 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Hledáte vyzkoušený recept na chutný dezert? Navštivte Kuchyni Lidlu a vyzkoušejte recept na zázvorový moučník podle Markéty Krajčovičové.

Tagy

Sváteční moučníky

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 5 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

TĚSTO

  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 5 × žloutků
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 ml slunečnicového oleje Promienna
  • 100 ml vody
  • 100 g zakysané smetany Pilos (obsah tuku 18 %)
  • 125 g hladké mouky Castello
  • 125 g polohrubé mouky Castello
  • 15 g kypřicí prášek do pečiva Castello
  • 100 g holandského kakaa na pečení Castello
  • máslo Pilos (na vymazání formy)
  • hrubá mouka Castello (na vysypání formy)

POLEVA

  • 25 g čerstvého zázvoru
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 2 × lžíce květového medu Marlene
  • 200 g hořké čokolády na vaření Fin Carré

NA ZDOBENÍ

  • strouhaný kokos ATCO nebo hoblinky čokolády Fin Carré (na posypání)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 572 kJ / 1 333 kcal

Bílkoviny

16,50 g

Tuky

94,20 g

Vláknina

13,60 g

Sůl

1,22 g

Sacharidy

120,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem a trochou vody. Přilijeme smetanu, přidáme nastrouhaný zázvor, chvíli šleháme a na konec přidáme obě mouky smíchané s kypřicím práškem a kakaem. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut. Poté necháme vychladnout.

POLEVA

02.Smetanu, med a oloupaný najemno nastrouhaný zázvor zahřejeme v rendlíku. Nevaříme, pouze necháme rozpustit med. Rendlík odstavíme z ohně a přidáme na kousky rozlámanou čokoládu. Mícháme metličkou nebo stěrkou, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nespojí se smetanou.

ZÁZVOROVÝ MOUČNÍK

03.Vychladlé upečené těsto vyklopíme z formy na mřížku umístněnou na plechu s pečicím papírem. Pomocí zoubkovaného nože dvakrát podélně prokrojíme, aby vznikly 3 vrstvy. Připravenou polevou potřeme spodní část moučníku a přiklopíme střední částí. Poté postup zopakujeme s horní částí. Nakonec zbylou polevou přelijeme moučník po celém povrchu.

SERVÍROVÁNÍ

04.Povrch moučníku posypeme strouhaným kokosem nebo čokoládovými hoblinkami a nakrájíme na asi 3 cm silné plátky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo