Zapečená polenta s rajčaty
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Polentu můžete servírovat jako pyré, nakrájenou opéct na oleji nebo zapéct s rajčatovou omáčkou, což se naučíte právě v tomto triku s Romanem Paulusem. Nejdříve polentu uvaříte v mléce, bude tak mít lehce máslovou příchuť a je opravdu velice jemná. Poté ji necháte ztuhnout, nakrájíte, naskládáte do zapékací mísy, přelijete rajčatovou omáčkou a zapečete se sýrem. Jednoduché, že? Tak se do toho pusťte…

 

Tagy

Vegetarián

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Polenta

  • 750 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) sůl
  • 120 g másla
  • 140 g polenty
  • 2 × žloutky
  • muškátový oříšek
  • strouhaný parmezán

Rajčatová omáčka

  • 8 × rajčat
  • 4 × stroužky česneku
  • 1 × lžíce extra panenského olivového oleje
  • bazalka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

8 874 kJ / 2 121 kcal

Bílkoviny

47,40 g

Tuky

153,10 g

Vláknina

12,10 g

Sůl

2,60 g

Sacharidy

156,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mléko pomalu ohříváme, přidáme máslo, osolíme, přidáme muškátový oříšek a opepříme. Jakmile se mléko začne vařit, postupně přisypáváme polentu a za stáleho míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Necháme lehce vychladnout (počkejte 3 – 4 minuty) a vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr.

02.Takto připravenou hmotu naplníme do formy vyložené potravinovou fólií a necháme vychladnout v lednici, ideálně přes noc. Ztuhlou polentu nakrájíme na plátky široké asi 1 cm.

Rajčatová omáčka:

03.Rajčata nakrájíme na menší kousky a společně s česnekem a bazalkou orestujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem.

Zapečená polenta s rajčaty:

04.Do zapékací nádoby dáme trochu rajčatové omáčky, na omáčku naskládáme plátky polenty, přelijeme zbylou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Zapečeme v troubě předehřáté na 230 °C dozlatova (pouze na horní gril). Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo