Základní bílkovo-máslový krém
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Máslový krém s ušlehanými bílky patří mezi naprosté cukrářské základy, díky kterým se můžete pouštět do spousty dortů, rolád nebo i několika druhů vánočního cukroví. Šéfkuchař Roman Paulus přichystal snadný a přehledný návod, jak máslovo-bílkový krém připravit. Kromě toho se dozvíte i to, jak jednoduše připravit cukrový rozvar. Krém pak můžete nechat čistý, nebo do něj podle chuti přimíchat kakao, karamel, skořici nebo třeba vaječný likér.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 50 g vody
  • 120 g krystalového cukru
  • 120 g bílků
  • 300 g másla

Orientační nutriční hodnoty

Energie

11 206 kJ / 2 678 kcal

Bílkoviny

15,80 g

Tuky

243,50 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

5,60 g

Sacharidy

121,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Vodu svaříme s 60 g cukru na rozvar. Vyšleháme změklé máslo a 60 g cukru do pěny. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně vmícháme teplý rozvar.

02.Nakonec ručně promícháme bílkovou a máslovou hmotu a takto připravený základní krém můžeme ochutit nebo rovnou použít.

Ochucené varianty základního krému:

  • Pařížský – přidáme 2-3 lžíce holandského kakaa
  • Likérový – přidáme Baileys podle chuti
  • Karamelový – přidáme 50 g karamelového kondenzovaného mléka
  • Skořicový – přidáme 1 lžičku skořice

03.Zkusit můžete i další oblíbené příchutě jako kávový, ořechový, chilli nebo krém s vaječným likérem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo