Vepřový vrabec se špenátem a brambory

play Přehrát video recept
Vepřový vrabec se špenátem a brambory
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Naučíte se, jak správně vepřovou plec nakrájet i orestovat na sádle, aby se následně dopekla do měkka v troubě s cibulí, česnekem a rajčatovým protlakem. Zjistíte i několik triků na přípravu pečených brambor a mladého špenátu – tradičních příloh, bez které by vepřový vrabec zkrátka nebyl úplný.

Tagy

Česká klasika

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g vepřové plece bez kosti, v celku, Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 50 g vepřového sádla Pikok
  • celý kmín Kania
  • 15 × stroužků česneku
  • 1 × cibule
  • 600 g malých brambor
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 × lžíce rajčatového protlaku Kania
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 200 g mladého špenátu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 359 kJ / 564 kcal

Bílkoviny

32,40 g

Tuky

37,20 g

Vláknina

4,10 g

Sůl

1,00 g

Sacharidy

26,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Očištěné maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a zprudka restujeme v rozehřátém sádle. Po chvíli ochutíme kmínem a promícháme. Jakmile se maso zatáhne, přidáme šest nadrobno nasekaných stroužků česneku, cibuli a za občasného míchání restujeme.

02.Mezitím umyté a osušené brambory přepůlíme a přendáme do zapékací mísy. Pokapeme olejem, ochutíme solí, pepřem, šesti jemně rozmáčklými stroužky česneku (ve slupce) a natrhaným rozmarýnem. Rukama promícháme, aby byly rovnoměrně ochucené. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 45 minut.

03.K masu přimícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Podlijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo do 2/3 zalité. Stáhneme z ohně a přendáme do druhé zapékací mísy. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Podle potřeby podléváme vodou.

04.Těsně před dokončením v rozehřátém oleji opečeme nadrobno nakrájené tři stroužky česneku. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Jakmile česnek získá zlatavou barvu, vložíme do pánve umytý a osušený špenát. Zlehka promícháme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo