Kuchyně
Česká
Počet porcí
5 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Milujete svíčkovou na smetaně? Díky receptu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka si můžete dopřát její originální variaci v podobě dušené vepřové plece se smetanovou omáčkou. Zjistíte, jak správně připravit maso na dušení i jak nachystat základ na omáčku z cibule, česneku a bílého suchého vína. Speciální říz pak omáčce dodávají tymián, rozmarýn a hrubozrnná hořčice. Jako přílohu můžete zvolit cokoliv od brambor až po restovanou dýni Hokkaido, jak to udělal Marcel Ihnačák.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 400 kJ / 1 052 kcal
Bílkoviny
47,40 g
Tuky
79,80 g
Vláknina
6,80 g
Sůl
2,80 g
Sacharidy
30,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Očištěné maso osolíme, opepříme a zprudka restujeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran.
02.Jakmile je plec dozlatova opečená, postupně přidáváme bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekanou cibuli spolu s česnekem. Ochutíme tymiánem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a restujeme přibližně 5 minut. Podlijeme vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol a potom vývarem tak, aby maso bylo zalité do 2/3. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme. Přibližně po 30 minutách dochutíme hořčicí a dusíme asi další hodinu. Asi 5 minut před dokončením přidáme smetanu a máslo.
03.Umytou a osušenou dýni rozpůlíme a semínka vydlabeme.
Dýňová semínka nevyhazujeme. Můžeme je umýt a namočit na pár hodin do osolené vody. Potom je osušené rozložíme na plech vystlaný papírem, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 120–130 °C přibližně 90 minut. Během pečení je občas promícháme.
04.Dužinu z dýně nakrájíme na menší kousky, přendáme do misky, osolíme, opepříme, polijeme olejem, posypeme tymiánem a zlehka promícháme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olejem. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek na plátky. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, do pánve přidáme máslo a necháme rozehřát.
05.Vepřovou plec servírujeme nakrájenou na plátky se smetanovou omáčkou a restovanou dýní. Dozdobíme nasekanou listovou petrželí.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT