Vepřová plec na smetaně s restovanou dýní

play Přehrát video recept
Vepřová plec na smetaně s restovanou dýní
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

5 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Milujete svíčkovou na smetaně? Díky receptu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka si můžete dopřát její originální variaci v podobě dušené vepřové plece se smetanovou omáčkou. Zjistíte, jak správně připravit maso na dušení i jak nachystat základ na omáčku z cibule, česneku a bílého suchého vína. Speciální říz pak omáčce dodávají tymián, rozmarýn a hrubozrnná hořčice. Jako přílohu můžete zvolit cokoliv od brambor až po restovanou dýni Hokkaido, jak to udělal Marcel Ihnačák.

Tagy

Nedělní oběd

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 5 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Plec na smetaně

  • 1 kg vepřové plece bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 4 × bobkové listy Kania
  • nové koření Kania
  • 1 × cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 200 ml bílého suchého vína Soave
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 × lžíce dijonské hořčice Kania
  • 250 ml smetany na šlehání Pilos (33 %)
  • 70 g másla Pilos
  • čerstvá listová petržel

Restovaná dýně

  • 1 × dýně Hokkaido
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 1 × červená cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • ½ citronu (šťáva)
  • 20 g másla Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 400 kJ / 1 052 kcal

Bílkoviny

47,40 g

Tuky

79,80 g

Vláknina

6,80 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

30,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Plec na smetaně:

01.Očištěné maso osolíme, opepříme a zprudka restujeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran.

02.Jakmile je plec dozlatova opečená, postupně přidáváme bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekanou cibuli spolu s česnekem. Ochutíme tymiánem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a restujeme přibližně 5 minut. Podlijeme vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol a potom vývarem tak, aby maso bylo zalité do 2/3. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme. Přibližně po 30 minutách dochutíme hořčicí a dusíme asi další hodinu. Asi 5 minut před dokončením přidáme smetanu a máslo.

Restovaná dýně:

03.Umytou a osušenou dýni rozpůlíme a semínka vydlabeme.

Dýňová semínka nevyhazujeme. Můžeme je umýt a namočit na pár hodin do osolené vody. Potom je osušené rozložíme na plech vystlaný papírem, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 120–130 °C přibližně 90 minut. Během pečení je občas promícháme.

04.Dužinu z dýně nakrájíme na menší kousky, přendáme do misky, osolíme, opepříme, polijeme olejem, posypeme tymiánem a zlehka promícháme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olejem. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek na plátky. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, do pánve přidáme máslo a necháme rozehřát.

Servírování:

05.Vepřovou plec servírujeme nakrájenou na plátky se smetanovou omáčkou a restovanou dýní. Dozdobíme nasekanou listovou petrželí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo