Vepřová plec na smetaně s karlovarským knedlíkem s jáhlami

play Přehrát video recept
Vepřová plec na smetaně s karlovarským knedlíkem s jáhlami
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Připravte si klasickou omáčku české kuchyně s vepřovým masem a karlovarským knedlíkem s jáhlami.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vepřová plec

  • 800 g vepřová plec bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • vepřové sádlo Pikok
  • 50 g anglická slanina v celku Pikok
  • 400 g kořenová zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g cibule
  • 1 × jablko
  • 1 × citron (kůra a dužina)
  • 1 × lžíce plnotučná hořčice Kania
  • 1 × lžíce cukr krystal Castello
  • 500 ml vepřový vývar
  • 10 × kulička černý pepř Mikado
  • 10 × kulička nové koření Mikado
  • 3 × bobkový list Mikado
  • 250 ml čerstvá smetana ke šlehání Pikok (33 % tuku)
  • 2 × lžíce divoké brusinky Freshona + na podávání
  • 1 × lžíce másla Pilos

Karlovarský knedlík s jáhlami

  • 400 g starší bílé pečivo
  • 150 g máslo Pilos
  • 250 ml čerstvé mléko Pilos (3,5% tuku)
  • čerstvá listová petržel
  • 50 g jáhly Arax
  • 4 × vejce "M"

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 706 kJ / 1 603 kcal

Bílkoviny

66,80 g

Tuky

109,50 g

Vláknina

8,80 g

Sůl

3,80 g

Sacharidy

90,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Vepřová plec na smetaně

01.Vepřovou plec svážeme provázkem, osolíme, opepříme a opečeme v hrnci s rozehřátým sádlem ze všech stran. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nejprve slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme kořenovou zeleninu na kostičky a následně cibuli nahrubo, oloupané a na kostky nakrájené jablko, oloupaný citron zbavený i hořké bílé dužiny, hořčici a cukr a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vývarem, do pekáče vrátíme maso a přidáme divoké koření zabalené do plátýnka. Dusíme pod pokličkou v troubě na 160 – 170 °C doměkka.

02.Poté maso vyndáme, přilijeme smetanu, nastrouhanou citronovou kůru, omáčku krátce provaříme, přidáme divoké brusinky a rozmixujeme. Je-li omáčka příliš hustá, můžeme přilít trochu vývaru nebo smetany. Z upečeného masa sundáme provázek.

Karlovarský knedlík s jáhlami

03.Pečivo nakrájené na kostičky smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem a necháme trochu namočit. Osolíme, přidáme nasekanou listovou petržel, vařené jáhly, promícháme, vmícháme žloutky a sníh z bílků.

04.Těsto naneseme na potravinovou fólii, zabalíme, po stranách utáhneme, nožem propíchneme případné bublinky a ještě zabalíme do alobalu. Vložíme do vroucí vody a vaříme podle velikosti asi 20 minut, v polovině vaření knedlíky otočíme, aby se provařily.

Servírování

05.Maso nakrájíme na plátky, podáváme s karlovarským knedlíkem s jáhlami, který též nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkou listové petržele. Zbytek omáčky servírujeme do omáčníku a brusinky podáváme v misce zvlášť.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo