Vepřová líčka na víně
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Jak připravit vepřová líčka, aby byla šťavnatá a plné chuti? Vyzkoušejte recept Romana Pauluse kuchynelidlu.cz. Je to výjimečný pokrm, který se hodí pro výjimečnou příležitost.

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vepřová líčka

  • 800 g vepřových líček Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • hladká mouka Castello na pomoučnění
  • řepkový olej Promienna
  • 1 × větší mrkev
  • 100 g celeru bulvy
  • 100 g anglické slaniny Pikok
  • 1 × cibule
  • 2 × stroužky česneku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 1 × lžíce rajčatového protlaku Mikado
  • 250 ml červeného vína Merlot
  • 4 × bobkové listy Mikado
  • 5 kuličky nového koření Mikado
  • 5 kuličky celého černého pepře Mikado
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 1 × lžíce másla Pilos

Celerové pyré

  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 2 × cibule
  • 200 g celeru
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 200 g propasírovaných vařených brambor

Na servírování

  • 100 g anglické slaniny Pikok
  • 100 g žampionů
  • 100 g řapíkatého celeru
  • listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 254 kJ / 1 017 kcal

Bílkoviny

57,10 g

Tuky

65,10 g

Vláknina

6,30 g

Sůl

5,50 g

Sacharidy

40,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Vepřová líčka:

01.Vepřová líčka opepříme, osolíme, pomoučníme, orestujeme v rozehřátém hrnci s olejem a vyjmeme z hrnce. Na výpeku orestujeme mrkev a celer nakrájené na kostky, po chvíli přidáme slaninu nakrájenou na nudličky a restujeme dozlatova. Přidáme, cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájené na větší kusy, po chvíli rajčatový protlak, podlijeme vínem, přidáme divoké koření, vložíme zpět opečená líčka a necháme víno zredukovat.

02.Podlijeme vývarem, líčka nemusí být úplně zalitá, vložíme do trouby předehřáté na 140 – 160 °C a dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny. Průběžně podléváme a kontrolujeme, jestli je maso měkké. Maso můžeme dusit i při nižší teplotě 120 – 130 °C asi 4 hodiny, bude pak křehčí.

03.Měkká líčka vyjmeme z hrnce, omáčku přecedíme a zeleninu lehce rozmačkáme, ale nepasírujeme. Omáčku podle potřeby svaříme, naběračkou vmícháme máslo na zjemnění a necháme provařit.

Celerové pyré:

04.V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme lehce dosklovata najemno nakrájenou cibuli, přidáme celer nakrájený na kostičky, osolíme, lehce zarestujeme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka asi 20 minut. Přilijeme smetanu, krátce provaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vmícháme vařené propasírované brambory a metličkou promícháme.

Servírování:

05.V rozehřáté pánvi orestujeme slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme oloupané, na čtvrtiny nakrájené žampiony, po chvíli přidáme řapíkatý celer nakrájený na větší kusy a na konec nasekanou listovou petržel.

06.Vepřová líčka podáváme s celerovým pyré a orestovanou slaninou, žampiony a řapíkatým celerem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo