Vepřová játra se slaninou a sušenými rajčaty

play Přehrát video recept
Vepřová játra se slaninou a sušenými rajčaty
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Slovenská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vepřová játra si nemusíte nutně dávat jen s bramborovou kaší. Šéfkuchař Marcel Ihnačák nachystal recept na výborná vepřová játra s lahůdkovou cibulkou a sušenými rajčaty. Kromě toho, že se naučíte, jak správně játra očistit a naporcovat, ukáže vám Marcel Ihnačák i méně známý, ale zato skvělý a jednoduchý způsob přípravy rýže – nejprve ji orestujete a poté ji zalitou horkou vodou necháte dojít v rozehřáté troubě. Nakonec připravíte i skvělé ragú z jater, do kterého kromě již zmíněných surovin přijde i slanina a bílé suché víno.

Tagy

Nedělní oběd

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • olivový olej Primadonna
  • 250 g rýže Golden Sun
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 100 g uzené slaniny Pikok
  • 500 g vepřových jater
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × bobkové listy Kania
  • 5 × stroužků česneku
  • 1 × svazek lahůdkové cibulky
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 100 ml bílého suchého vína Soave
  • 1 × hrst čerstvé majoránky
  • 1 × hrst sušených rajčat Italiamo
  • 2 × hrsti polníčku

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 306 kJ / 551 kcal

Bílkoviny

36,10 g

Tuky

15,30 g

Vláknina

2,30 g

Sůl

2,00 g

Sacharidy

61,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do rozehřátého hrnce s olejem nasypeme rýži, osolíme a krátce restujeme. Potom ji zalijeme vroucí vodou (1 cm nad rýži), přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 10 ‒ 15 minut.

02.V rozehřáté pánvi s olejem opečeme na proužky nakrájenou slaninu. Po chvíli přidáme očištěná játra nakrájená na proužky. Ochutíme pepřem a bobkovými listy. Přidáme nasekaný česnek, bílé části lahůdkové cibulky nakrájené na plátky a spolu restujeme za občasného míchání do zlatova.  

03.Potom přihodíme máslo a necháme rozehřát. Následně podlijeme vínem a krátce povaříme, aby se z něj odpařil alkohol.

Podle potřeby můžeme podlít i vodou.

04.Těsně před dokončením zlehka osolíme, stáhneme z plamene, dochutíme nasekanými lístky majoránky a sušenými rajčaty.

Játra solíme až před dokončením, aby neztvrdla.   

05.Restovaná vepřová játra servírujeme pokapaná olejem spolu s rýží a polníčkem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo