Vaječná miska Egg hooper
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Jaká je oblíbená snídaně v jihovýchodní Asii? Nejsou to klasické lívance ani palačinky, ale vajíčka připravená na způsob „egg hopper“. Tento skvělý pokrm objevil šéfkuchař Roman Paulus na svých cestách po Srí Lance a teď se ho můžete naučit i vy. Indická snídaně spočívá v kynutém těstě s rýžovou moukou, kokosovým mlékem, vejci a speciální směsi plné šalotky a voňavého koření, ve které nechybí ani skořice nebo kardamom. Až budete mít hotovo, můžete si tuto výživnou snídani dopřát u stolu, ale také si ji vzít s sebou na cestu do práce jako praktický vajíčkový sendvič.

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 100 g rýžová mouka
  • 0,5 × lžička sušené droždí
  • 1 × lžička cukr
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × lžíce strouhanka
  • 150 ml kokosové mléko
  • 70 ml kokosová smetana

Posyp:

  • 3 × lžíce kokosový olej
  • 80 g šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × pálivá paprička
  • 1 × lžička cejlonská skořice
  • 6 × kardamom
  • 6 × hřebíček
  • pepř
  • 6 × kari lístek
  • pandamový list
  • 2 × lžička mletá kurkuma
  • 1 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička drcené chilli

Dokončení:

  • 10 × vejce „M“
  • sůl
  • pepř

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 004 kJ / 240 kcal

Bílkoviny

10,10 g

Tuky

16,20 g

Vláknina

1,40 g

Sůl

0,26 g

Sacharidy

13,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Rýžovou mouku, droždí, cukr, vejce, strouhanku a kokosové mléko promícháme v jednolité těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stranou vzejít.

02.Nakynuté těsto naředíme kokosovou smetanou.

Posyp:

03.V pánvi rozehřejeme větší část kokosového oleje a přidáme nakrájenou šalotku, česnek, pálivou papričku, nalámanou skořici, celý hřebíček a kardamom, mletý pepř, natrhané pandanové listy, mletou kurkumu a chilli dle chuti. Zarestujeme a nakonec naředíme zbylým olejem.

Co jsou to Pandanové listy?

Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají listy natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů. Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.

Dokončení:

04.Rozehřátou malou wok pánev potřeme kokosovým olejem a následně ji vytřeme papírovým ubrouskem. Podobně, jako když děláme palačinky, do ní nalijeme těsto, které však rozlijeme i po zdvižených okrajích, aby po upečení drželo tvar misky. Okraje necháme zatáhnout a do středu vyklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a necháme upéct.

05.Hotový „egg hooper“, tedy vaječnou misku, přendáme na talíř a doprostřed nandáme porci orestovaného posypu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo