Kuchyně
Asijská, Srílanská
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Jaká je oblíbená snídaně v jihovýchodní Asii? Nejsou to klasické lívance ani palačinky, ale vajíčka připravená na způsob „egg hopper“. Tento skvělý pokrm objevil šéfkuchař Roman Paulus na svých cestách po Srí Lance a teď se ho můžete naučit i vy. Indická snídaně spočívá v kynutém těstě s rýžovou moukou, kokosovým mlékem, vejci a speciální směsi plné šalotky a voňavého koření, ve které nechybí ani skořice nebo kardamom. Až budete mít hotovo, můžete si tuto výživnou snídani dopřát u stolu, ale také si ji vzít s sebou na cestu do práce jako praktický vajíčkový sendvič.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 004 kJ / 240 kcal
Bílkoviny
10,10 g
Tuky
16,20 g
Vláknina
1,40 g
Sůl
0,26 g
Sacharidy
13,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Rýžovou mouku, droždí, cukr, vejce, strouhanku a kokosové mléko promícháme v jednolité těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stranou vzejít.
02.Nakynuté těsto naředíme kokosovou smetanou.
03.V pánvi rozehřejeme větší část kokosového oleje a přidáme nakrájenou šalotku, česnek, pálivou papričku, nalámanou skořici, celý hřebíček a kardamom, mletý pepř, natrhané pandanové listy, mletou kurkumu a chilli dle chuti. Zarestujeme a nakonec naředíme zbylým olejem.
Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají listy natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů. Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.
04.Rozehřátou malou wok pánev potřeme kokosovým olejem a následně ji vytřeme papírovým ubrouskem. Podobně, jako když děláme palačinky, do ní nalijeme těsto, které však rozlijeme i po zdvižených okrajích, aby po upečení drželo tvar misky. Okraje necháme zatáhnout a do středu vyklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a necháme upéct.
05.Hotový „egg hooper“, tedy vaječnou misku, přendáme na talíř a doprostřed nandáme porci orestovaného posypu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT