Šťavnatý jablečný koláč s karamelem

play Přehrát video recept
Šťavnatý jablečný koláč s karamelem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Koláče s jablky nikdy neomrzí. Roman Paulus připravil verzi s karamelem, ořechy a zmrzlinou, které prostě neodoláte.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Koláč:

  • 500 g jablka
  • 135 g máslo Pilos
  • 225 g třtinový cukr Belbake
  • 0,5 × lžička mletá skořice Kania
  • 3 × vejce „M“
  • vanilkové aroma
  • 70 g švestková povidla Náš kraj
  • 1 × silná káva
  • 1 × lžička jedlá soda Belbake
  • 2 × lžička kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • 0,5 × lžička sůl Kania
  • 190 g hladká mouka Belbake

Karamelová omáčka:

  • 110 g máslo Pilos
  • 0,5 × lžička sůl Kania
  • 250 ml smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 200 g třtinový cukr Belbake

Servírování:

  • na podávání zmrzlina vanilla Boubon Bon Gelati
  • 2 × hrst pekanové ořechy Alesto

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 102 kJ / 502 kcal

Bílkoviny

5,70 g

Tuky

34,40 g

Vláknina

2,40 g

Sůl

1,60 g

Sacharidy

69,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Koláč:

01.Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme rozpustit 20 g másla, přidáme 25 g třtinového cukru, nakrájená jablka a skořici a podusíme doměkka.

02.Do mísy robota vložíme 115 g másla a 200 g třtinového cukru a vyšleháme do pěny. Po chvíli přidáme vejce, postupně jedno po druhém. Přidáme také vanilkové aroma a švestková povidla.

03.Do vyšlehaného základu vmícháme metličkou kávu, sodu, prášek do pečiva, sůl, dvě třetiny podušených jablek a promícháme. Nakonec přidáme mouku a vymícháme hladké těsto. 

04.Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Než koláč vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je upečený. 

Karamelová omáčka: 

05.Do menšího hrnce vložíme máslo, sůl, smetanu a třtinový cukr, přivedeme k varu a vaříme, až omáčka zhoustne.

Servírování:

06.Koláč podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny, zbylými pečenými jablky, přelitý karamelovou omáčkou a posypaný nasekanými pekanovými ořechy.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo