Kuchyně
Česká
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Koláče s jablky nikdy neomrzí. Roman Paulus připravil verzi s karamelem, ořechy a zmrzlinou, které prostě neodoláte.
Energie
2 102 kJ / 502 kcal
Bílkoviny
5,70 g
Tuky
34,40 g
Vláknina
2,40 g
Sůl
1,60 g
Sacharidy
69,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme rozpustit 20 g másla, přidáme 25 g třtinového cukru, nakrájená jablka a skořici a podusíme doměkka.
02.Do mísy robota vložíme 115 g másla a 200 g třtinového cukru a vyšleháme do pěny. Po chvíli přidáme vejce, postupně jedno po druhém. Přidáme také vanilkové aroma a švestková povidla.
03.Do vyšlehaného základu vmícháme metličkou kávu, sodu, prášek do pečiva, sůl, dvě třetiny podušených jablek a promícháme. Nakonec přidáme mouku a vymícháme hladké těsto.
04.Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Než koláč vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je upečený.
05.Do menšího hrnce vložíme máslo, sůl, smetanu a třtinový cukr, přivedeme k varu a vaříme, až omáčka zhoustne.
06.Koláč podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny, zbylými pečenými jablky, přelitý karamelovou omáčkou a posypaný nasekanými pekanovými ořechy.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT