Šťavnatá pečená husa s kmínem, medem a kořenovou zeleninou

play Přehrát video recept
Šťavnatá pečená husa s kmínem, medem a kořenovou zeleninou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

Svatomartinskou husu si můžete připravit na stovky různých způsobů, ale tenhle podle šéfkuchaře Marcela Ihnačákay byste rozhodně měli vyzkoušet! Dvě a půl hodiny pečená husa na kmínu, citronech a bílém suchém víně je zárukou šťavnatosti a výborné chuti. Jako přílohu si připravíte kořenovou zeleninu – celer, petržel a mrkev – vařenou a orestovanou dokřupava. Když budete vše podávat s mladým vínem, můžete si být jisti, že se k vám hosté rádi vrátí i příští rok!

Tagy

Bez lepku

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × husa bez drobů Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 300 ml bílé suché víno
  • 500 g celer
  • 500 g mrkev
  • 500 g petržel
  • 3 × lžíce med
  • 2 × bio citron
  • 8 × stroužek česnek
  • olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • čerstvá listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

8 522 kJ / 2 037 kcal

Bílkoviny

148,80 g

Tuky

144,30 g

Vláknina

6,20 g

Sůl

2,50 g

Sacharidy

29,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Husu nasolíme den předem. Druhý den přendáme na plech, ochutíme pepřem, kmínem, podlijeme vínem a vodou.

02.Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 2,5 hodiny. Během celé doby pečení podléváme výpekem nebo vodou. 

03.Husu po 2 hodinách pečení potřeme medem, přidáme plátky z 1,5 citronu, silnější plátky 3 stroužků česneku a necháme v dopéct. 

04.Celer, mrkev a petržel nakrájíme na hranolky a oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě. 

05.V pánvi s olejem orestujeme oblanšírovanou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme 5 stroužků nasekaného česneku, promícháme a opečeme dozlatova. Před koncem k zelenině přihodíme nasekanou listovou petržel a pokapeme šťávou ze zbývající poloviny citronu. 

06.Šťavnaté pečené části masa servírujeme se zeleninou přelitou výpekem z husy.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo