Šťavnatá krkovička s gorgonzolou a opékanými brambory

play Přehrát video recept
Šťavnatá krkovička s gorgonzolou a opékanými brambory
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Slovenská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Krkovička patří mezi jedno z nejoblíbenějších mas, zejména díky své šťavnatosti. Receptů na vepřovou krkovici znáte patrně hodně, ale vyzkoušejte i tento od šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Ukáže vám, jak správně krkovici naporcovat, naklepat i jak nařezat šlachy, aby se plátky masa při opékání nestahovaly. Maso si pak vychutnáte s opečenou červenou cibulí, rozmarýnem, aromatickou gorgonzolou a hlavně se skvělou přílohou v podobě opečených brambor s voňavými bylinkami.

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Opékané brambory

  • 800 g brambor
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 50 g másla Pilos
  • 1 × lžička mleté sladké papriky Kania
  • 1 × hrst rukoly
  • 0,25 × citronu (šťáva)

Šťavnatá krkovička

  • 600 g vepřové krkovice bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce 1 červená cibule
  • 1 × červená cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • 50 g másla Pilos
  • 100 g gorgonzoly Lovilio
  • 0,25 × citronu (šťáva)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 621 kJ / 865 kcal

Bílkoviny

38,30 g

Tuky

62,50 g

Vláknina

5,60 g

Sůl

1,70 g

Sacharidy

41,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Opékané brambory:

01.Očištěné brambory nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vroucí osolené vodě.

02.Potom je scedíme a v druhé rozehřáté pánvi s olejem opékáme. Osolíme, opepříme a dochutíme lístky rozmarýnu. Před dokončením přidáme máslo, mletou papriku a krátce orestujeme.

03.Před servírováním umytou a osušenou rukolu ochutíme pár kapkami citronové šťávy a olejem.

Šťavnatá krkovička:

04.Maso nakrájíme na plátky, které pod fólií naklepeme. Šlachy špičkou nože nařežeme, aby se krkovička během pečení nestahovala. Osolíme, opepříme a zprudka restujeme v rozpálené pánvi s olejem.

05.Po 3–4 minutách, jakmile je z jedné strany opečená, obrátíme ji a do pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Ochutíme natrhaným rozmarýnem, podle potřeby přilejeme olej a cibuli jemně dochutíme solí a pepřem. Po 3 minutách, přihodíme máslo, na krkovičku rozložíme gorgonzolu, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme dojít.

06.Tip: Krkovičku v pánvi restujeme jen krátce (cca 7 minut), aby zůstala křehká a šťavnatá. Při delším opékaní ztvrdne a musíme ji dopéct v troubě.

Servírování:

07.Šťavnatou krkovičku servírujeme s opékanými brambory a rukolou. Maso přelijeme výpekem s cibulí a pokapeme citronovou šťávou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo