Počet porcí
15 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Při výběru cukroví se můžete inspirovat i v zahraničí. Vyzkoušejte recept Mirky van Gils Slavíkové na voňavé kořeněné sušenky speculaas, které jsou oblíbené v Nizozemsku a Belgii.
Energie
730 kJ / 174 kcal
Bílkoviny
2,80 g
Tuky
7,10 g
Vláknina
1,00 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
24,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy robota vložíme máslo, 1 vejce, třtinový cukr, sůl, vanilku a koření na speculaas a utřeme.
02.Přilijeme mléko a trochu zamícháme. Poté vsypeme prosátou mouku a důkladně promícháme.
03.Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
04.Ztuhlé těsto rozválíme na plát silný 4–5 mm. Dřevěné formičky vyprášíme moukou a přebytečnou mouku oklepeme. Těsto natlačíme do formičky, přejedeme válečkem, otočíme, vyklepneme a ořízneme rádýlkem. Hotové speculaas ještě očistíme štětcem od přebytečné mouky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pokud nemáte dřevěné formičky a používáte klasická vykrajovátka, přidejte do těsta ještě 10 g kypřicího prášku do pečiva.
05.Speculaas můžeme připravit také s mandlemi. Na plech nasypeme plátky mandlí. Spodní stranu vykrájených speculaas potřeme bílkem, položíme na plátky mandlí a přitlačíme.
06.Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 8–10 minut.
Holandskou tradicí je také péct speculaas na plechu ve výšce plátu asi 8 mm. Přeneste na plech a předkrájejte na čtverce asi 15 x 15 cm, které potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 40 minut. Po upečení je rozlámejte.
07.Z uvedeného množství surovin připravíme asi 30 větších kusů.
Speculaas můžete připravit i s marcipánem. Vykrájejte sušenky, na každou dejte plátek marcipánu, pomázněte vajíčkem, přiklopte druhou sušenkou a dobře stiskněte. Pokládejte na plech, pomažte vajíčkem a pečte na 175 °C 15–20 minut.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT