Speculaas
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

15 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Při výběru cukroví se můžete inspirovat i v zahraničí. Vyzkoušejte recept Mirky van Gils Slavíkové na voňavé kořeněné sušenky speculaas, které jsou oblíbené v Nizozemsku a Belgii. 


Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 15 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 110 g máslo Pilos
  • 2 × vejce „M“
  • 150 g třtinový cukr Belbake
  • 5 g sůl Kania
  • 10 g mletá vanilka
  • 25 g koření na speculaas
  • 50 g plnotučné mléko Pilos
  • 250 g hladká mouka Belbake + na podsypávání
  • na posypání plátky mandlí

Orientační nutriční hodnoty

Energie

730 kJ / 174 kcal

Bílkoviny

2,80 g

Tuky

7,10 g

Vláknina

1,00 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

24,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy robota vložíme máslo, 1 vejce, třtinový cukr, sůl, vanilku a koření na speculaas a utřeme. 

02.Přilijeme mléko a trochu zamícháme. Poté vsypeme prosátou mouku a důkladně promícháme. 

03.Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici.

04.Ztuhlé těsto rozválíme na plát silný 4–5 mm. Dřevěné formičky vyprášíme moukou a přebytečnou mouku oklepeme. Těsto natlačíme do formičky, přejedeme válečkem, otočíme, vyklepneme a ořízneme rádýlkem. Hotové speculaas ještě očistíme štětcem od přebytečné mouky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Pokud nemáte dřevěné formičky a používáte klasická vykrajovátka, přidejte do těsta ještě 10 g kypřicího prášku do pečiva.

05.Speculaas můžeme připravit také s mandlemi. Na plech nasypeme plátky mandlí. Spodní stranu vykrájených speculaas potřeme bílkem, položíme na plátky mandlí a přitlačíme. 

06.Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 8–10 minut.

Holandskou tradicí je také péct speculaas na plechu ve výšce plátu asi 8 mm. Přeneste na plech a předkrájejte na čtverce asi 15 x 15 cm, které potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 40 minut. Po upečení je rozlámejte.

07.Z uvedeného množství surovin připravíme asi 30 větších kusů.

Speculaas můžete připravit i s marcipánem. Vykrájejte sušenky, na každou dejte plátek marcipánu, pomázněte vajíčkem, přiklopte druhou sušenkou a dobře stiskněte. Pokládejte na plech, pomažte vajíčkem a pečte na 175 °C 15–20 minut.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo