Restované brambory po asijsku
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Indická, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

2 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Přílohy v asijské kuchyni zdaleka nejsou jenom o rýži. Hojně se využívají i brambory, což dokazuje i recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten při svém cestování po Srí Lance objevil tamější přílohu, která se skládá z restovaných brambor a spousty typického cejlonského koření. Brambory se vaří ve vodě s kurkumou (proto mají krásně žlutou barvu) a pak se v pánvi orestují s chilli, zázvorem, kari listy, skořicí a několika dalšími asijskými kořeními a bylinami. Hotové pak poslouží jako skvělá příloha, ale samy o sobě i jako lehká večeře.

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 2 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × lžíce kokosový olej
  • 150 g šalotka
  • 1 × lžička strouhaný zázvor
  • 1 × lžička strouhaný česnek
  • 1 × svitek skořice
  • mletý pepř
  • sůl
  • 20 × kari listy
  • 1 × sušené chilli
  • 1 × mleté chilli
  • 2 lžičky mletá kurkuma
  • pandanové listy (lze vynechat)
  • 400 g brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 221 kJ / 293 kcal

Bílkoviny

6,60 g

Tuky

7,80 g

Vláknina

8,70 g

Sůl

0,02 g

Sacharidy

52,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Uvaříme v osolené vodě s lžičkou kurkumy doměkka.

02.V pánvi rozehřejeme kokosový olej na kterém orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, nastrouhaný česnek, nalámanou skořici, černý pepř, sůl, kari lístky, chilli drcené i v prášku, zbylou kurkumu a pandanové listy. Zarestujeme lehce na barvu.

Kari lístky můžete nahradit jedním bobkovým listem. Na rozdíl od kari lístků ho však nejezte a nechte na straně talíře nebo vyndejte před podáváním.

03.Následně přidáme uvařené brambory a celé promícháme a znovu orestujeme.

04.Podáváme jako přílohu nebo jako lehký hlavní chod.

05.Co jsou to Pandanové listy?

Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Listy zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů.

06.Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo