Kuchyně
Asijská, Indická, Srílanská
Počet porcí
2 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Přílohy v asijské kuchyni zdaleka nejsou jenom o rýži. Hojně se využívají i brambory, což dokazuje i recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten při svém cestování po Srí Lance objevil tamější přílohu, která se skládá z restovaných brambor a spousty typického cejlonského koření. Brambory se vaří ve vodě s kurkumou (proto mají krásně žlutou barvu) a pak se v pánvi orestují s chilli, zázvorem, kari listy, skořicí a několika dalšími asijskými kořeními a bylinami. Hotové pak poslouží jako skvělá příloha, ale samy o sobě i jako lehká večeře.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 221 kJ / 293 kcal
Bílkoviny
6,60 g
Tuky
7,80 g
Vláknina
8,70 g
Sůl
0,02 g
Sacharidy
52,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Uvaříme v osolené vodě s lžičkou kurkumy doměkka.
02.V pánvi rozehřejeme kokosový olej na kterém orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, nastrouhaný česnek, nalámanou skořici, černý pepř, sůl, kari lístky, chilli drcené i v prášku, zbylou kurkumu a pandanové listy. Zarestujeme lehce na barvu.
Kari lístky můžete nahradit jedním bobkovým listem. Na rozdíl od kari lístků ho však nejezte a nechte na straně talíře nebo vyndejte před podáváním.
03.Následně přidáme uvařené brambory a celé promícháme a znovu orestujeme.
04.Podáváme jako přílohu nebo jako lehký hlavní chod.
05.Co jsou to Pandanové listy?
Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Listy zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů.
06.Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT