Pomerančový halloweenský dort
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Strašidelně dobrý! Pomerančový dort s vůní podzimu podle receptu Mirky van Gils Slavíkové je ideální na halloweenskou oslavu.


Tagy

Sváteční moučníky

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Sněhové figurky:

  • 300 g cukr krupice Belbake
  • 150 g bílky
  • na ozdobu hořká čokoláda Cooking chocolate Fin Carré

Korpus:

  • 120 g máslo Pilos
  • 200 g cukr moučka Belbake
  • 1 × pomeranč (kůra)
  • 1 × lžička mletá vanilka
  • 3 g sůl Kania
  • 2 × vejce „M“
  • 15 g citronová šťáva
  • 3 g jedlá soda Belbake
  • 120 ml podmáslí Pilos
  • 120 ml čerstvá pomerančová šťáva
  • 250 g hladká mouka Belbake
  • 6 g kypřicí prášek do pečiva Belbake

Krém:

  • 230 g tučný tvaroh Pilos
  • 1 × lžíce nastrouhaná pomerančová kůra
  • 1 × lžička vanilkový extrakt
  • 150 g cukr moučka Belbake
  • 120 g máslo Pilos
  • oranžová potravinářská barva
  • 30 g čerstvá pomerančová šťáva

Poleva:

  • 120 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)
  • 100 g hořká čokoláda Cooking chocolate Fin Carré

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 420 kJ / 579 kcal

Bílkoviny

8,00 g

Tuky

26,90 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

1,20 g

Sacharidy

76,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Sněhové figurky:

01.Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu.

Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo.

02.Horký cukr vlijeme do šlehajících se bílků a šleháme do vychladnutí. Bílkový krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem špičky a sušíme v troubě na 90 °C. 

03.Po usušení na každou špičku namalujeme oči a pusu rozpuštěnou čokoládou.

Korpus:

04.Do mísy robota vložíme změklé máslo, moučkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru, mletou vanilku a sůl a vyšleháme do pěny. Poté přidáme vejce, citronovou šťávu, jedlou sodu a za stálého šlehání přiléváme podmáslí a pomerančovou šťávu. Nakonec do hmoty vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a ručně zamícháme. 

05.Těsto vlijeme do dortového ráfku o průměru 24 cm, jehož dno jsme vystlali alobalem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Krém:

06.Tvaroh necháme vykapat a vložíme do mísy robota. Přidáme pomerančovou kůru a vanilkový extrakt a krátce prošlehneme, aby byl tvaroh hladký. Přidáme moučkový cukr a změklé máslo a vyšleháme dohladka. Do vyšlehaného krému přidáme oranžovou barvou a pomerančovou šťávu a důkladně došleháme.

07.Vychladlý korpus rozkrojíme na dvakrát (vzniknou 3 pláty) a krémem promažeme. Celý dort pak ještě obmažeme a necháme vychladit.

Poleva:

08.Smetanu zahřejeme, vsypeme čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění. Polevu přendáme do sáčku, nastříkáme ji po obvodu dortu a necháme stékat. 

Jak na efektní stékance z čokoládové polevy, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

09.Polevu rozetřeme také na střed dortu a s dortem klepneme. Na polevu naskládáme sněhové figurky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo