Pistáciové bochánky se slaným karamelem

play Přehrát video recept
Pistáciové bochánky se slaným karamelem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Co kdybyste letos upekli trochu netradiční cukroví? Šéfkuchař Roman Paulus se podělil o recept na cukroví s pistáciemi a karamelem, což u nás nejsou během vánočního pečení zrovna obvyklé suroviny. O to více vám ale      budou výsledné bochánky z kakaového třeného těsta obalené v pistáciích chutnat! Naučíte se mimo jiné i trik, jak cukroví obalovat, aby na něm ořechy dobře držely, i jak připravit univerzální karamelovou omáčku – jednoduše ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a smetany.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

1 dávka = 20–25 ks

  • 110 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 × vejce „M“ + bílek na obalení
  • 1 × vanilkový cukr
  • 1 × špetka soli
  • 40 g holandského kakaa
  • 130 g hladké mouky
  • 2 × lžíce plnotučného mléka
  • sekané pistácie na obalení
  • 3 × lžíce smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 400 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
  • vločková mořská sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

13 810 kJ / 3 301 kcal

Bílkoviny

62,10 g

Tuky

145,40 g

Vláknina

18,30 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

453,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Máslo, cukr, vejce, špetku soli a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Metličkou ručně vmícháme kakao, hladkou mouku a mléko a vypracujeme jednolité těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

02.Druhý den z těsta vytvarujeme 20–25 kuliček (z jedné dávky), které obalíme v bílku a sekaných pistáciích. Kuličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Do každé z nich palcem vmáčkneme důlek a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 12–15 minut. Po upečení znovu promáčkneme důlek, aby zůstat hluboký.

03.
V hrnci rozehřejeme zkaramelizované kondenzované mléko se smetanou, necháme lehce vychladnout a vlijeme do důlku upečených bochánků. Posypeme několika vločkami soli a necháme vychladnout.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo