Pečené hovězí s rajčatovou omáčkou

play Přehrát video recept
Pečené hovězí s rajčatovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Italská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Tento recept stojí za to! Šéfkuchař Marcel Ihnačák představil video návod na pečenou hovězí kýtu s rajčatovou omáčkou (která je plná šťávy z masa, protože se peče přímo s ním). Zjistíte, jak správně maso prošpikovat, orestovat a připravit do trouby, ale i to, jak uvařit jednoduchou a chutnou tomatovou omáčku, do které kromě cibule a česneku přijde rajčatový protlak, konzervovaná rajčata s bazalkou a červené víno. Nakonec můžete podávat jen tak s brambory nebo jinou oblíbenou přílohou.

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg hovězí kýty v celku
  • 100 g uzené slaniny Pikok v celku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • 6 × stroužků česneku
  • 2 × lžíce rajčatového protlaku Kania
  • 1 × lžička mleté pálivé papriky Kania
  • 200 ml červeného suchého vína Bordeaux
  • 425 ml krájených rajčat s bazalkou v konzervě Freshona
  • 200 ml vody
  • 1 kg brambor
  • 125 g másla Pilos
  • 1 × hrst čerstvé pažitky
  • 1 × hrst čerstvé bazalky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 310 kJ / 1 030 kcal

Bílkoviny

75,00 g

Tuky

54,20 g

Vláknina

8,00 g

Sůl

4,40 g

Sacharidy

54,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do očištěného masa vyrobíme tenkým nožem otvory, do kterých vložíme slaninu nakrájenou na menší kousky. Osolíme, opepříme a opékáme v rozehřáté pánvi s olejem ze všech stran. Po chvíli přidáme cibuli a stroužky česneku nasekané nadrobno. Orestované maso přendáme do zapékací mísy a k cibulovému základu do pánve přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, promícháme a minutu restujeme. Základ osolíme, opepříme, podlijeme vínem a povaříme, dokud se z něj nevypaří alkohol. Přidáme rajčata z konzervy a vroucí vodu. Omáčku necháme provařit, stáhneme z ohně a zalijeme s ní maso v zapékací míse. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 2 až 2,5 hodiny.

02.Přibližně hodinu před dopečením brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vaříme ve vroucí osolené vodě do měkka. Potom je přecedíme, přilijeme k nim rozehřáté máslo a ochutíme najemno nasekanou pažitkou. Opatrně promícháme. 

03.Na plátky nakrájené pečené hovězí maso servírujeme přelité omáčkou spolu s vařenými brambory s máslem. Dozdobíme nasekanou bazalkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo