Pečená vepřová kýta se zelím a bramborovými noky

play Přehrát video recept
Pečená vepřová kýta se zelím a bramborovými noky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Jak připravit vepřové maso, aby z něj vznikl chutný a jednoduchý oběd pro celou rodinu? Stačí se řídit receptem Romana Pauluse na pečenou kýtu se zelím a bramborovými noky.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vepřová kýta

  • 2 × cibule
  • 1 × palice česneku
  • 5 × bobkových listů Mikado
  • 600 g vepřové kýty bez kosti Řezníkova čerstvá porce v celku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • celý kmín Mikado
  • vepřový vývar na podlití
  • 1 × lžíce hladké mouky Castello na zaprášení

Bílé zelí

  • 1 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • 50 g anglické slaniny Pikok
  • 1 × cibule
  • 1 × špetka celého kmínu Mikado
  • 400 g kysaného zelí s vínem Freshona
  • 1 × menší brambora

Bramborové noky

  • 300 g brambor
  • 1 × vejce „M“
  • 100 g hrubé mouky Castello
  • 2 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • 1 × cibule
  • 1 × lžíce čerstvé listové petržele

Vídeňská cibulka

  • 1 × cibule
  • hladká mouka Castello na obalení
  • 1 × lžička sladké mleté papriky Mikado
  • řepkový olej Promienna na smažení

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 324 kJ / 794 kcal

Bílkoviny

45,60 g

Tuky

38,40 g

Vláknina

9,90 g

Sůl

4,50 g

Sacharidy

65,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Vepřová kýta:

01.Zapékací mísu vyložíme cibulí nakrájenou na nudličky, oloupanými stroužky česneku nakrájenými na plátky, bobkovým listem a na ně položíme maso, které osolíme a posypeme kmínem. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka 2-2,5 hodiny. Před koncem ještě sundáme poklici a zapečeme na barvu.

Bílé zelí:

02.V pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme slaninu nakrájenou na nudličky spolu s najemno nakrájenou cibulí a kmínem. Přidáme zelí i s trochou šťávy, nahrubo nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru a dusíme pod pokličkou na mírném plameni a za občasného míchání asi 30 minut, ke konci dle potřeby osolíme.

Bramborové noky:

03.Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí, vejcem a hrubou moukou a připravíme bramborové těsto. Z hotového těsta rychle připravíme bramborové noky, které vaříme v osolené vodě dle velikosti 3-4 minuty.

04.V pánvi s rozehřátým sádlem orestujeme dosklovata cibuli nakrájenou najemno. Přidáme noky, které jsme právě vyndali z vroucí vody, posypeme sekanou čerstvou petrželí a podáváme.

Vídeňská cibulka:

05.Cibuli nakrájíme na kroužky, obalíme ve směsi hladké mouky a mleté papriky a usmažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Video, jak připravit vídeňskou cibulku, naleznete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Servírování:

06.Hotové maso vyndáme z pekáče a zbylý výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce povaříme, přecedíme před kovové síto, případně i propasírujeme.

07.Nakrájené maso podáváme se zelím a bramborovými noky, přelité výpekem a dochucené vídeňskou cibulkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo