Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
3 hod. 30 min.
Obtížnost
Začátečník
Špikování je skvělý způsob, jak dodat šťavnatost jinak suššímu masu. Dost určitě znáte použití této techniky například u hovězího masa, šéfkuchař Roman Paulus vám ale ukáže, že se dá skvěle použít i při přípravě drůbeže – v tomto případě krůtích stehen. Kromě toho, že se naučíte, jak prošpikovat krůtí maso anglickou slaninou, zjistíte i jak během pečení krůty připravit přílohu v podobě gratinovaných bramborových noků. K tomu budete potřebovat kromě samotných noků také smetanu, cibuli, blanšírovaný špenát a spoustu sýra. Až bude vše krásně propečené, můžete začít podávat!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 848 kJ / 1 159 kcal
Bílkoviny
68,70 g
Tuky
71,70 g
Vláknina
6,50 g
Sůl
6,10 g
Sacharidy
59,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Slaninu nakrájíme na špalíčky a krátce zamrazíme.
02.Do stehen uděláme několik zářezů ostrým tenkým nožem a prošpikujeme lehce zamrzlou slaninou. Osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, stroužky česneku a větvičku rozmarýnu. Opepříme, přilijeme trochu olivového oleje, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C asi 2 hodiny do změknutí. Dle potřeby podléváme a stehna můžeme otočit. Poté dopečeme bez poklice při teplotě 160 °C asi hodinu dozlatova.
03.Tip: Pokud jste koupili veliká stehna a doma nejste zrovna jedlíci, vystačíte si s dvěma stehny na 4 porce.
04.Při dopékání krůty připravíme přílohu.
05.Noky uvaříme ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.
06.V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme blanšírovaný (v osolené vodě 2-3 minuty povařený) vyždímaný špenát. Do omáčky vložíme uvařené noky, krátce provaříme, promícháme a přendáme do zapékací misky.
07.Směs zasypeme nastrouhanými sýry a trochou strouhanky. Zapečeme v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova (15-20 minut).
08.Servírujeme ideálně doprostřed stolu v pekáčku, ať si každý host nabere podle libosti.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT