Pečená krůtí stehna a gratinované bramborové noky se špenátem

play Přehrát video recept
Pečená krůtí stehna a gratinované bramborové noky se špenátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Špikování je skvělý způsob, jak dodat šťavnatost jinak suššímu masu. Dost určitě znáte použití této techniky například u hovězího masa, šéfkuchař Roman Paulus vám ale ukáže, že se dá skvěle použít i při přípravě drůbeže – v tomto případě krůtích stehen. Kromě toho, že se naučíte, jak prošpikovat krůtí maso anglickou slaninou, zjistíte i jak během pečení krůty připravit přílohu v podobě gratinovaných bramborových noků. K tomu budete potřebovat kromě samotných noků také smetanu, cibuli, blanšírovaný špenát a spoustu sýra. Až bude vše krásně propečené, můžete začít podávat!

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Maso

  • 4 × krůtí spodní stehna Řezníkova čerstvá porce
  • 100 g anglické slaniny v celku Pikok
  • 1 × mrkev
  • 60 g celeru
  • 1 × petržel
  • 100 g cibule
  • 4 × stroužky česneku
  • větvička rozmarýnu

Noky

  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × cibule
  • 2 × stroužky česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 200 g spařeného listového špenátu
  • 400 g bramborových noků Italiamo
  • hrst strouhanky Belbake
  • 70 g goudy Pilos
  • 70 g čedaru mature Valley Spire
  • 60 g plísňového sýra Rival Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 848 kJ / 1 159 kcal

Bílkoviny

68,70 g

Tuky

71,70 g

Vláknina

6,50 g

Sůl

6,10 g

Sacharidy

59,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Slaninu nakrájíme na špalíčky a krátce zamrazíme.

02.Do stehen uděláme několik zářezů ostrým tenkým nožem a prošpikujeme lehce zamrzlou slaninou. Osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, stroužky česneku a větvičku rozmarýnu. Opepříme, přilijeme trochu olivového oleje, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C asi 2 hodiny do změknutí. Dle potřeby podléváme a stehna můžeme otočit. Poté dopečeme bez poklice při teplotě 160 °C asi hodinu dozlatova.

03.Tip: Pokud jste koupili veliká stehna a doma nejste zrovna jedlíci, vystačíte si s dvěma stehny na 4 porce.

04.Při dopékání krůty připravíme přílohu. 

05.Noky uvaříme ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.

06.V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme blanšírovaný (v osolené vodě 2-3 minuty povařený) vyždímaný špenát. Do omáčky vložíme uvařené noky, krátce provaříme, promícháme a přendáme do zapékací misky.

07.Směs zasypeme nastrouhanými sýry a trochou strouhanky. Zapečeme v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova (15-20 minut).

08.Servírujeme ideálně doprostřed stolu v pekáčku, ať si každý host nabere podle libosti.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo