Ovocný dort s mascarpone
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 50 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Připravte si chutný ovocný dort s mascarpone zdobený bílkovou polevou a čerstvým ovocem, tak jak to připravuje Markéta Krajčovičová.

Tagy

Dorty

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

KORPUS

  • 5 × vajec “M“
  • 250 g másla Pilos (+ na vymazání)
  • 250 g cukru krystal Castello
  • 250 g polohrubé mouky Castello
  • 13 g kypřicího prášku do pečiva Castello
  • hrubá mouka Castello (na vysypání)

NÁPLŇ

  • 500 g mascarpone Italiamo
  • 70 g cukru moučka Castello
  • 1 × citron (šťáva)
  • ⅔ skleničky meruňkového džemu Maribel

NA OZDOBU

  • 5 × bílků
  • ½ citrónu (šťáva)
  • 150 ml vody
  • 300 g cukru krupice Castello
  • 1 × broskev
  • 2 × vaničky malin
  • 1 × vanička borůvek
  • 1 × kiwi
  • 3 × jahody
  • 2 × vanilkové lusky nebo 2 čokoládové tyčinky Mister Choc (na tykadla)

ICING (BÍLKOVÁ POLEVA)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 076 kJ / 735 kcal

Bílkoviny

9,80 g

Tuky

37,70 g

Vláknina

3,00 g

Sůl

0,50 g

Sacharidy

90,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Korpus

01.V robotu smícháme žloutky, rozehřáté máslo a cukr. Po chvíli přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem. V míse ušleháme tuhý sníh z bílků a za stálého šlehání přidáme do robota. Těsto přelijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 50 minut.

Krém

02.V míse ušleháme mixérem mascarpone s cukrem a citronovou šťávou. Krém necháme vychladit v lednici.

Icing (bílková poleva)

03.Nejprve ušleháme bílky s citronovou šťávou. Poté uvaříme v hrnci vodu s cukrem na 121 °C na mírném plameni (asi po 6 minutách vznikne sirup). Sirup přidáme do ušlehaných bílků a vyšleháme do tuha.

Dort

04.Korpus rozřízneme uprostřed na 2 části. Na spodní část nalijeme rozehřátý džem, který necháme mírně vsáknout a ztuhnout. Poté na něj pomocí cukrářského sáčku dáme krém, přiklopíme horní částí korpusu a mírně přitlačíme. Přečnívající krém nožem uhladíme. Celý povrch dortu pomažeme dohladka připravenou bílkovou polevou (icing). Necháme ztuhnout a poté ozdobíme ovocem například do tvaru motýlka. Spodní část stěny dortu lze taktéž zkrášlit borůvkami, jahodami a malinami.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo