Makový koláč s jablky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 10 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vyzkoušejte recept Markéty Krajčovičové na makový koláč s jablky!

Tagy

Koláče

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Maková náplň

  • 300 g mletého máku
  • 700 ml polotučného mléka Pilos
  • 120 g cukru krystal Castello
  • 1 × vanilinový cukr Castello
  • 1 × lžička mleté skořice Mikado
  • 2 × lžíce Tuzemáku Alliance
  • 2 × lžíce vanilkového pudinku Castello
  • 100 g perníčků v cukrové polevě Opey
  • 2 × lžíce rozinek Belbake
  • 2 × větší jablka

Těsto

  • 150 g másla Pilos + na vymazání formy
  • 50 g cukru moučka Castello
  • 1 × vejce "M"
  • 250 g hladké mouky Castello + na posypání válu
  • 1 × citron (kůra)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 980 kJ / 473 kcal

Bílkoviny

10,02 g

Tuky

23,57 g

Vláknina

6,77 g

Sůl

0,13 g

Sacharidy

52,66 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Maková náplň

01.Mléko s oběma cukry přivedeme k varu, přidáme mletý mák, skořici, promícháme a chvíli povaříme. Směs přelijeme do misky, přidáme Tuzemák, 2 lžíce vanilkového pudinku, nadrobené perníčky a vše dobře promícháme. Nakonec do směsi přisypeme rozinky. Směs necháme před plněním těsta vychladnout.

Jablka

02.Jablka omyjeme a osušíme, jedno rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na měsíčky, druhé rozřízneme vodorovně tak, aby nám vzniklo ozdobné kolečko s hvězdičkou z jádřince uprostřed.

Těsto

03.Změklé máslo, cukr moučku a vejce smícháme v robotu. Přisypeme hladkou mouku s citronovou kůrou, promícháme a dáme na moukou posypaný vál. Směs na vále zpracujeme rukou do vláčného těsta, které nelepí. Těsto vyválíme do kulaté placky s průměrem o něco větším, než je průměr použité pečicí formy. Placku přeneseme do máslem vymazané formy a prsty přitlačíme ke dnu a k okrajům tak, abychom do formy mohli vlít makovou náplň a koláč měl okraj tvořený těstem. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.

Koláč

04.Do formy s těstem nalijeme vychladlou makovou náplň, rozetřeme rovnoměrně po celé ploše koláče a ozdobíme nakrájenými jablky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut.

Servírování

05.Vychladlý koláč servírujeme nakrájený na trojúhelníčky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo