Kuchyně
Česká
Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
1 hod. 10 min.
Obtížnost
Začátečník
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 980 kJ / 473 kcal
Bílkoviny
10,02 g
Tuky
23,57 g
Vláknina
6,77 g
Sůl
0,13 g
Sacharidy
52,66 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mléko s oběma cukry přivedeme k varu, přidáme mletý mák, skořici, promícháme a chvíli povaříme. Směs přelijeme do misky, přidáme Tuzemák, 2 lžíce vanilkového pudinku, nadrobené perníčky a vše dobře promícháme. Nakonec do směsi přisypeme rozinky. Směs necháme před plněním těsta vychladnout.
02.Jablka omyjeme a osušíme, jedno rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na měsíčky, druhé rozřízneme vodorovně tak, aby nám vzniklo ozdobné kolečko s hvězdičkou z jádřince uprostřed.
03.Změklé máslo, cukr moučku a vejce smícháme v robotu. Přisypeme hladkou mouku s citronovou kůrou, promícháme a dáme na moukou posypaný vál. Směs na vále zpracujeme rukou do vláčného těsta, které nelepí. Těsto vyválíme do kulaté placky s průměrem o něco větším, než je průměr použité pečicí formy. Placku přeneseme do máslem vymazané formy a prsty přitlačíme ke dnu a k okrajům tak, abychom do formy mohli vlít makovou náplň a koláč měl okraj tvořený těstem. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
04.Do formy s těstem nalijeme vychladlou makovou náplň, rozetřeme rovnoměrně po celé ploše koláče a ozdobíme nakrájenými jablky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut.
05.Vychladlý koláč servírujeme nakrájený na trojúhelníčky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT