Losos s chřestovo-rajčatovou salsou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

2 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Oblíbená ryba se spoustou skvělé zeleniny. Tento losos na pánvi je typicky jarní rychlý recept, který vás naučí milovat kombinaci zeleného chřestu, rajčete a lilku.

Tagy

Do 30 minut

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 2 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Zapečený lilek

  • 1 × lilek
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
  • čerstvý tymián

Chřestovo-rajčatová salsa

  • 150 g cherry rajčat
  • 2 × lahůdkové cibulky
  • 1 × hrst čerstvých bylinek (máta, listová petržel)
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 10 × zelených chřestů
  • 0,5 × citronu (šťáva)

Losos

  • 2 × filety z lososa
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 0,5 × citronu (šťáva)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 920 kJ / 698 kcal

Bílkoviny

44,90 g

Tuky

48,50 g

Vláknina

9,10 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

22,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Zapečený lilek:

01.Lilek nakrájíme na hrubší kolečka, přendáme na talíř vystlaný papírovou utěrkou, důkladně osolíme, přikryjeme druhou papírovou utěrkou a necháme vypotit alespoň 10 minut.

02.Tip: Sůl vytáhne z lilku hořkost.

03.Potom lilek osušíme utěrkou a zlehka opečeme v rozehřáté pánvi z obou stran. Plátky přendáme do zapékací mísy nebo na plech, posypeme strouhaným parmezánem a nasekaným tymiánem. Necháme 3 minuty zapéct v troubě nastavené na funkci gril a rozehřáté na 220 °C.

Chřestovo-rajčatová salsa:

04.V misce promícháme rajčata nakrájená na menší kousky, cibulky nadrobno, bylinky najemno, větší množství oleje, sůl a pepř.

05.Mladý chřest v osolené vroucí vodě krátce blanšírujeme – povaříme asi 2 minuty, aby trochu změkl.

06.Potom je přecedíme, zchladíme proudem tekoucí studené vody, nakrájíme na menší kousky (hlavičky necháme celé) a přidáme do misky. Podle potřeby můžeme přilít olej. Ochutíme citronovou šťávou a promícháme. 

Losos:

07.Očištěné filety na straně bez kůže osolíme a opepříme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem nejprve na straně s kůží, potom otočíme a opečeme do zlatova. Těsně před dokončením pokapeme citronovou šťávou, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme dojít.

Servírování:

08.Na talíř naservírujeme porci zapečeného lilku a filet lososa. Přelijeme chřestovo-rajčatovou salsou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo