Krůtí kari s dušenou rýží basmati

play Přehrát video recept
Krůtí kari s dušenou rýží basmati
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Indická

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 15 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Je libo asijská kuchyně? Uvařte si krůtí kari s dušenou rýží basmati podle receptu Romana Pauluse z Kuchyně Lidlu.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 600 g krůtích prsou Čerstvá porce
  • 300 g rýže Basmati
  • 3 × stroužky česneku
  • 50 g pórku (pouze bílá část)
  • 50 g cibule
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • rostlinný olej Promienna (na orestování)
  • 20 g másla Pilos
  • 550 g jablek
  • 3 × lžíce kari koření Mikado
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33%)
  • 0,5 × lžička bramborového škrobu Castello na zahuštění
  • sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 100 g čerstvého ananasu
  • 2 × lžíce třtinového cukru

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 214 kJ / 768 kcal

Bílkoviny

43,30 g

Tuky

26,90 g

Vláknina

7,20 g

Sůl

2,20 g

Sacharidy

96,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Omáčka

01.Česnek, bílou část pórku, cibuli a čerstvý zázvor očistíme, nakrájíme na malé kousky a zpěníme v hrnci na rozpáleném oleji smíchaném s kouskem másla tak, aby směs neztmavla. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kostičky a přidáme ke směsi. Ochutíme kari kořením, krátce orestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme asi 10 až 15 minut dokud suroviny nezměknou a poté zjemníme smetanou. Omáčku zahustíme dle potřeby bramborovým škrobem rozmíchaným v troše vody (asi 3 lžíce) a poté ji propasírujeme přes sítko.

Dušená rýže

02.Suchou rýži vložíme do hrnce vhodného do trouby a zalijeme vodou (na jeden díl rýže dáme 1 a ½ dílu vody), lehce osolíme, promícháme, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Rýži dusíme na mírném plameni, dokud se voda nevyvaří. Rýži přendáme do trouby předehřáté na 130 °C a necháme dojít (asi 20 minut).

Krůtí maso

03.Omyté a osušené krůtí maso nakrájíme na menší plátky, lehce osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na pánvi s rozpáleným olejem. Po orestování masa slijeme přebytečný olej, přidáme připravenou kari omáčku a necháme chvíli povařit.

Ananas

04.Na malé pánvičce necháme zkaramelizovat třtinový cukr, přidáme na kousky nakrájený ananas a chvíli restujeme. Mícháme tak, aby se kousky ananasu obalily zkaramelizovaným cukrem.

Servírování

05.Krůtí maso s kari omáčkou podáváme v hlubokém talíři posypané kousky ananasu. Dušenou rýži podáváme v samostatné misce.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo