Počet porcí
8 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Tohle včelí žihadlo podle Mirky van Gils Slavíkové rádi vyzkoušíte. Připravte si a ochutnejte německý kynutý koláč Bienenstich.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy robota vlijeme vlažné mléko, přidáme sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, žloutek a prošlehneme metličkou. Přidáme cukr, mletou vanilku, prosátou mouku, na okraj sůl (nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím) a máslo a zaděláme těsto.
Jak se připravuje mletá vanilka, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.
02.Zadělané těsto nesmí lepit. Necháme ho kynout, přičemž ho alespoň třikrát necháme vzejít a poté srazíme. Ze správně vykynutého těsta necítíme droždí, nýbrž vůni vína z těsta.
03.Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a jeden rozválíme do kruhu o průměru 24 cm.
04.Vnitřní stranu dortového ráfku potřeme rozpuštěným máslem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Do dortového ráfku vložíme vyválený plát těsta. Na něj položíme kruh vystřižený z pečicího papíru a potřený máslem z obou stran.
05.Druhou část vyválíme také do kruhu o průměru 24 cm, střed musí být silnější a kraje tenčí a položíme na pečicí papír do ráfku.
06.V hrnci necháme rozpustit med a máslo a touto směsí hojně potřeme vrchní korpus v ráfku. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.
07.Necháme ještě jednou vykynout, minimálně jednou zvětší objem.
08.Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
09.Do hrnce vlijeme mléko, přidáme mletou vanilku a svaříme.
10.V míse smícháme žloutky, kukuřičný škrob, cukr a tuzemák. Za stálého míchání zalijeme mlékem s vanilkou. Směs vrátíme do hrnce a provaříme.
Krém je provařený ve chvíli, kdy zmizí pěna.
11.Z upečeného korpusu odstraníme pečicí papír mezi jednotlivými pláty, spodní korpus potřeme krémem a přiklopíme horním korpusem. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT