Koláč Bienenstich – včelí žihadlo

play Přehrát video recept
Koláč Bienenstich – včelí žihadlo
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Tohle včelí žihadlo podle Mirky van Gils Slavíkové rádi vyzkoušíte. Připravte si a ochutnejte německý kynutý koláč Bienenstich.


Tagy

Cukrárna

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus:

  • 50 g plnotučné mléko Pilos
  • 6 g sušené droždí Belbake
  • 0,5 × citron (kůra)
  • 2 × vejce „M“
  • 1 × žloutek
  • 50 g cukr krupice Belbake
  • 1 × lžička mletá vanilka
  • 250 g hladká mouka Belbake
  • 4 g sůl Kania
  • 100 g máslo Pilos + na vymazání
  • na posypání moučkový cukr Belbake

Posyp:

  • 70 g med
  • 70 g máslo Pilso

Krém:

  • 300 g plnotučné mléko Pilos
  • 1 × lžička mletá vanilka
  • 3 × žloutek
  • 35 g kukuřičný škrob Belbake
  • 80 g cukr krupice Belbake
  • 20 g tuzemák Alliance

Orientační nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy robota vlijeme vlažné mléko, přidáme sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, žloutek a prošlehneme metličkou. Přidáme cukr, mletou vanilku, prosátou mouku, na okraj sůl (nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím) a máslo a zaděláme těsto.

Jak se připravuje mletá vanilka, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu. 

02.Zadělané těsto nesmí lepit. Necháme ho kynout, přičemž ho alespoň třikrát necháme vzejít a poté srazíme. Ze správně vykynutého těsta necítíme droždí, nýbrž vůni vína z těsta.

03.Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a jeden rozválíme do kruhu o průměru 24 cm. 

04.Vnitřní stranu dortového ráfku potřeme rozpuštěným máslem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Do dortového ráfku vložíme vyválený plát těsta. Na něj položíme kruh vystřižený z pečicího papíru a potřený máslem z obou stran. 

05.Druhou část vyválíme také do kruhu o průměru 24 cm, střed musí být silnější a kraje tenčí a položíme na pečicí papír do ráfku.

Posyp:

06.V hrnci necháme rozpustit med a máslo a touto směsí hojně potřeme vrchní korpus v ráfku. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.

07.Necháme ještě jednou vykynout, minimálně jednou zvětší objem. 

08.Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Krém:

09.Do hrnce vlijeme mléko, přidáme mletou vanilku a svaříme.

10.V míse smícháme žloutky, kukuřičný škrob, cukr a tuzemák. Za stálého míchání zalijeme mlékem s vanilkou. Směs vrátíme do hrnce a provaříme.

Krém je provařený ve chvíli, kdy zmizí pěna.

11.Z upečeného korpusu odstraníme pečicí papír mezi jednotlivými pláty, spodní korpus potřeme krémem a přiklopíme horním korpusem. Před podáváním lehce pocukrujeme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo