Kuchyně
Slovenská
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Víte, co je to šošovicový prívarok? Toto oblíbené slovenské jídlo má nejblíž k české čočkové kaši, ale je mnohem bohatší. Šéfkuchař Marcel Ihnačák ho připravuje kromě čočky také s mrkví, petrželí, cibulí a česnekem. Kromě toho se naučíte recept i na skvělé smažené hovězí karbanátky s jarní cibulkou. Jestli tedy hledáte inspiraci na tradiční recept v netradičním pojetí, inspirujte se Slovenskem a vyzkoušejte právě tento!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 450 kJ / 825 kcal
Bílkoviny
44,90 g
Tuky
50,60 g
Vláknina
8,60 g
Sůl
2,00 g
Sacharidy
47,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Ve větším hrnci na oleji restujeme očištěné a na menší kousky nakrájené mrkve, petržele a cibuli. Přisypeme bobkové listy, sůl a pepř. Po chvíli přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání opékáme dozlatova.
02.Čočku důkladně propláchneme pod proudem vody, přisypeme k opečenému základu, zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme doměkka 30–40 minut.
03.Těsně před dokončením připravíme jíšku. V menším hrnci nejprve rozehřejeme máslo, potom přisypeme mouku a na mírném plameni pražíme do zlatohněda. Uvařenou čočku stáhneme z ohně a postupně přimícháváme jíšku. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
04.V misce promícháme maso, nadrobno nakrájené bílé části cibulek a stroužky česneku, sůl, pepř, vejce, mletou papriku a najemno nasekanou petrželovou nať. V rukou vypracujeme karbanátky velikosti dlaně, které jemně obalíme ve strouhance. Opékáme je v rozpálené pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Těsně před dokončením na pánev přidáme máslo, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.
Můžeme použit i vepřové maso nebo mix.
05.Čočkovou kaši s karbanátky servírujeme v hlubokém talíři posypané nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT