Karbanátek s čočkovou kaší
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Slovenská

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Víte, co je to šošovicový prívarok? Toto oblíbené slovenské jídlo má nejblíž k české čočkové kaši, ale je mnohem bohatší. Šéfkuchař Marcel Ihnačák ho připravuje kromě čočky také s mrkví, petrželí, cibulí a česnekem. Kromě toho se naučíte recept i na skvělé smažené hovězí karbanátky s jarní cibulkou. Jestli tedy hledáte inspiraci na tradiční recept v netradičním pojetí, inspirujte se Slovenskem a vyzkoušejte právě tento!

Tagy

Skromně a skvěle

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Čočková kaše

  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × mrkve
  • 2 × petržele
  • 1 × cibule
  • 3 × bobkové listy Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × stroužky česneku
  • 300 g čočky Campo Largo
  • 50 g másla Pilos
  • 1 × lžíce hladké mouky Castello

Karbanátky

  • 1 kg mletého hovězího masa Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × svazek lahůdkové cibulky
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × lžička mleté pálivé papriky Kania
  • čerstvá listová petržel
  • strouhanka Belbake na obalování
  • 2 × lžíce másla Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 450 kJ / 825 kcal

Bílkoviny

44,90 g

Tuky

50,60 g

Vláknina

8,60 g

Sůl

2,00 g

Sacharidy

47,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Čočková kaše:

01.Ve větším hrnci na oleji restujeme očištěné a na menší kousky nakrájené mrkve, petržele a cibuli. Přisypeme bobkové listy, sůl a pepř. Po chvíli přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání opékáme dozlatova.

02.Čočku důkladně propláchneme pod proudem vody, přisypeme k opečenému základu, zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme doměkka 30–40 minut.

03.Těsně před dokončením připravíme jíšku. V menším hrnci nejprve rozehřejeme máslo, potom přisypeme mouku a na mírném plameni pražíme do zlatohněda. Uvařenou čočku stáhneme z ohně a postupně přimícháváme jíšku. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Karbanátky:

04.V misce promícháme maso, nadrobno nakrájené bílé části cibulek a stroužky česneku, sůl, pepř, vejce, mletou papriku a najemno nasekanou petrželovou nať. V rukou vypracujeme karbanátky velikosti dlaně, které jemně obalíme ve strouhance. Opékáme je v rozpálené pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Těsně před dokončením na pánev přidáme máslo, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.

Můžeme použit i vepřové maso nebo mix.

Servírování:

05.Čočkovou kaši s karbanátky servírujeme v hlubokém talíři posypané nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo