Japonská ovocná roláda
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Myslíte si, že Japonci nemlsají a žádné japonské sladkosti neexistují? Omyl! I Japonce honí mlsná. Tu zaženou třeba fantastickou japonskou roládou s ovocem. Zkuste ji také.


Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Suroviny

  • 5 × vejce „M“
  • 75 g cukr krupice Belbake
  • × špetka sůl Kania
  • 2 g citronová šťáva
  • 45 g slunečnicový olej Vita D´or
  • 50 g plnotučné mléko Pilos
  • 1 × vanilkový lusk
  • 40 g hladká mouka Belbake
  • 20 g kukuřičný škrob

Náplň:

  • 200 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)
  • 20 g moučkový cukr Belbake
  • 4 × kiwi

Orientační nutriční hodnoty

Energie

995 kJ / 238 kcal

Bílkoviny

4,80 g

Tuky

15,50 g

Vláknina

1,20 g

Sůl

0,17 g

Sacharidy

20,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, 60 g cukru, soli a citronové šťávy vyšleháme pevný sníh. 

02.Olej s mlékem šleháme metličkou, až vznikne emulze. Přidáme žloutky, 15 g cukru, zrníčka vanilky a prošleháme. Do směsi přidáme ještě prosátou mouku se škrobem a důkladně promícháme.

03.Do žloutkové směsi přidáme asi 1/3 vyšlehaných bílků a důkladně promícháme. Poté žloutkovou směs přidáme do zbytku sněhu a lehce zamícháme. Těsto dokonale rozetřeme na pečicí papír a přemístíme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 30 minut.

04.Upečený plát necháme úplně vychladnout. Poté pomocí druhého pečicího papíru otočíme a odstraníme pečicí papír, na kterém se plát pekl. 

05.Studenou smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem a rozetřeme ji na připravený plát. Na jedné straně necháme hrbolek, aby se roláda snadněji zarolovala.  

Roládu můžete naplnit libovolným ovocem, hodí se však měkčí zralé ovoce, třeba jahody nebo banány.

06.Kiwi oloupeme, nakrájíme na plátky a naskládáme na šlehačku.

07.Jemně roládu zarolujeme a utáhneme. Necháme ztuhnout v lednici 2–3 hodiny, klidně i přes noc.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo