Išlské dortíčky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Dobře zpracované těsto, sladká oříšková náplň a hedvábná čokoládová poleva – to vše může vzbuzovat dojem, že jsou išlské dortíčky náročné. Naštěstí je můžete upéct dopředu a nemusíte se bát, že do Vánoc ztratí svou čerstvost. Naopak! Díky vhodnému skladování získají výraznější chuť a stanou se dokonalou sladkou tečkou za štědrovečerní večeří.

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 200 g hladké mouky Belbake
  • 150 g másla Pilos
  • 70 g moučkového cukru Belbake
  • 30 g mletých ořechů
  • 20 g holandského kakaa Belbake
  • 1 × vanilkový cukr Belbake
  • 1 × žloutek

Náplň

  • 120 g moučkového cukru Belbake
  • 120 g mletých ořechů
  • 1 × lžíce džemu lesní směs Maribel
  • 1 × vejce „M”

Na zdobení

  • 50 g čokolády na vaření Fin Carré
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • půlky oloupaných mandlí

Orientační nutriční hodnoty

Energie

17 675 kJ / 4 224 kcal

Bílkoviny

60,00 g

Tuky

264,10 g

Vláknina

27,50 g

Sůl

0,20 g

Sacharidy

423,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Změklé máslo, prosátou mouku, mleté ořechy, moučkový cukr, kakao, žloutek a vanilkový cukr rozmícháme v robotu, poté ještě zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto.

02.Z těsta vytvoříme cihličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme na 2-3 hodiny odležet v lednici.

03.Po odležení vyválíme z těsta asi 3 mm silný plát a vykrájíme malá kolečka o průměru 3 – 4 cm. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Náplň

04.Mleté ořechy, moučkový cukr, vejce a džem smícháme v hladkou hmotu.

Išlské dortíčky

05.Po vychladnutí potřeme polovinu koleček silnou vrstvou náplně a přiklopíme druhou polovinou koleček.

06.Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, na každý kousek dáme kapku čokolády a ozdobíme půlkou mandle, které jsme předtím zbavili slupky.

07.Skladujeme v chladu.

Pečte asi 3 týdny před Vánocemi, aby se cukroví stihlo dobře rozležet.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo