Hovězí plátky s křenovou omáčkou a domácím knedlíkem

play Přehrát video recept
Hovězí plátky s křenovou omáčkou a domácím knedlíkem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Máte rádi chuť masa v kombinaci se silným křenem? V takovém případě je tohle přesně recept pro vás. Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil přehledný video návod na hovězí plátky z falešné svíčkové v křenové omáčce a hlavně kyprým domácím knedlíkem. Zjistíte, jak si připravit maso před samotnou tepelnou úpravou, aby chutnalo co nejlépe, jak se krok po kroku připravuje křenová omáčka i jak udělat výborný domácí houskový knedlík, který vám budou všichni závidět!

Tagy

Česká klasika

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Hovězí plátky

  • 700 g hovězí falešné svíčkové z plece
  • 6 × stroužků česneku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 3 × menší mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 × cibule
  • nové koření Kania
  • 4 × bobkové listy Kania
  • 150 ml bílého suchého vína Soave

Domácí knedlík

  • 150 ml teplé vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 × lžička krupicového cukru Belbake
  • 500 g hladké mouky Castello
  • špetka soli Castello
  • 1 × vejce

Křenová omáčka

  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 2 × šalotky
  • 2 × bobkové listy Kania
  • nové koření Kania
  • 1 × stroužek česneku
  • 1 × lžíce hladké mouky Castello
  • 300 ml plnotučného mléka Pilos
  • 185 g sterilizovaného strouhaného křenu Kania
  • 250 ml smetany na šlehání Pilos (33 % tuku)
  • ½ citronu (šťáva)
  • čerstvá petrželová nať

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 384 kJ / 809 kcal

Bílkoviny

38,70 g

Tuky

31,60 g

Vláknina

4,10 g

Sůl

2,60 g

Sacharidy

82,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Hovězí plátky:

01.Do očištěného masa vyrobíme tenkým nožem asi 12 otvorů, do kterých vložíme na poloviny překrojené stroužky česneku. Maso přeřízneme na polovinu, ze všech stran osolíme, okořeníme a zprudka restujeme na olivovém oleji v rozpáleném velkém hrnci. Během restování ho otáčíme. Jakmile se zatáhne, přidáme k němu na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkve, celer, cibuli), nové koření a bobkové listy.

02.Po přibližně 5 minutách podlijeme vínem a chvíli povaříme, aby se z něho odpařil alkohol. Potom přilijeme horkou vodu tak, aby bylo maso zalité. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka přibližně 60–90 minut. Před podáváním ho nakrájíme na plátky.  

Domácí knedlík:

03.V teplé vodě rozmícháme rozdrobené droždí a cukr. Necháme na teplém místě přibližně 10 minut vzejít. V robotu s lopatkovým nástavcem vymícháme z mouky, soli, vejce a připraveného kvásku hladké těsto, které se nelepí na stěny misky.

Pokud je těsto příliš řídké nebo husté, můžeme po trochách přidávat mouku nebo mléko.

Těsto pomoučněnýma rukama natáhneme, vrátíme nazpět do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 20 minut kynout.

Těsto rozdělíme na 3 části (počet záleží na velikosti parního hrnce), ze kterých vypracujeme bochníky. Přikryjeme je utěrkou a necháme 5 minut kynout. Potom z nich vypracujeme knedlíky, které v závislosti na velikosti napařujeme v hrnci 15–20 minut. Hotové knedlíky propícháme špejlí.

Křenová omáčka:

04.V menším hrnci rozehřejeme olej a rozpustíme máslo. Přidáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové koření, najemno nakrájený česnek, sůl a pepř. Restujeme dozlatova. Potom přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně k ní (za stálého míchání metličkou) přiléváme mléko. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání přibližně 10 minut. Potom přidáme sterilizovaný křen a smetanu, promícháme a přivedeme k varu. Na závěr dochutíme citronovou šťávou.

Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit mlékem.

Servírování:

05.Na talíř naservírujeme porci nakrájených knedlíků. Přidáme omáčku, na kterou položíme na plátky nakrájené maso. Dozdobíme na menší kousky nasekanou uvařenou mrkví a petrželovou natí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo