Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Profesionál
Máte rádi chuť masa v kombinaci se silným křenem? V takovém případě je tohle přesně recept pro vás. Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil přehledný video návod na hovězí plátky z falešné svíčkové v křenové omáčce a hlavně kyprým domácím knedlíkem. Zjistíte, jak si připravit maso před samotnou tepelnou úpravou, aby chutnalo co nejlépe, jak se krok po kroku připravuje křenová omáčka i jak udělat výborný domácí houskový knedlík, který vám budou všichni závidět!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 384 kJ / 809 kcal
Bílkoviny
38,70 g
Tuky
31,60 g
Vláknina
4,10 g
Sůl
2,60 g
Sacharidy
82,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do očištěného masa vyrobíme tenkým nožem asi 12 otvorů, do kterých vložíme na poloviny překrojené stroužky česneku. Maso přeřízneme na polovinu, ze všech stran osolíme, okořeníme a zprudka restujeme na olivovém oleji v rozpáleném velkém hrnci. Během restování ho otáčíme. Jakmile se zatáhne, přidáme k němu na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkve, celer, cibuli), nové koření a bobkové listy.
02.Po přibližně 5 minutách podlijeme vínem a chvíli povaříme, aby se z něho odpařil alkohol. Potom přilijeme horkou vodu tak, aby bylo maso zalité. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka přibližně 60–90 minut. Před podáváním ho nakrájíme na plátky.
03.V teplé vodě rozmícháme rozdrobené droždí a cukr. Necháme na teplém místě přibližně 10 minut vzejít. V robotu s lopatkovým nástavcem vymícháme z mouky, soli, vejce a připraveného kvásku hladké těsto, které se nelepí na stěny misky.
Pokud je těsto příliš řídké nebo husté, můžeme po trochách přidávat mouku nebo mléko.
Těsto pomoučněnýma rukama natáhneme, vrátíme nazpět do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 20 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 3 části (počet záleží na velikosti parního hrnce), ze kterých vypracujeme bochníky. Přikryjeme je utěrkou a necháme 5 minut kynout. Potom z nich vypracujeme knedlíky, které v závislosti na velikosti napařujeme v hrnci 15–20 minut. Hotové knedlíky propícháme špejlí.
04.V menším hrnci rozehřejeme olej a rozpustíme máslo. Přidáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové koření, najemno nakrájený česnek, sůl a pepř. Restujeme dozlatova. Potom přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně k ní (za stálého míchání metličkou) přiléváme mléko. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání přibližně 10 minut. Potom přidáme sterilizovaný křen a smetanu, promícháme a přivedeme k varu. Na závěr dochutíme citronovou šťávou.
Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit mlékem.
05.Na talíř naservírujeme porci nakrájených knedlíků. Přidáme omáčku, na kterou položíme na plátky nakrájené maso. Dozdobíme na menší kousky nasekanou uvařenou mrkví a petrželovou natí.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT