Hovězí kuličky s parmazánovou omáčkou

play Přehrát video recept
Hovězí kuličky s parmazánovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Slovenská

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Masové koule jste už patrně někdy vyzkoušeli, ale máte zkušenost i s hovězími kuličkami s parmazánovou omáčkou? Pokud ne, je pro vás tento video recept šéfkuchaře Marcela Ihnačáka jako dělaný. Ačkoliv se nejedná o klasické karbanátky, jejich příprava je celkem podobná. Naučíte se, jak namíchat kuličky z mletého hovězího masa, jak je správně orestovat na oleji (s kapkou bílého suchého vína) a k tomu připravíte i přílohu v podobě tarhoni. Jednoduchá parmazánová omáčka je už jen pomyslná třešnička na dortu, která dodá celému jídlu svěží italský nádech.

Tagy

Na víně

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg mleté hovězí maso Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 70 g strouhanka Belbake
  • 120 g parmazán Parmiggiano Reggiano Italiamo
  • 2 × šalotka
  • 6 × stroužek česnek
  • 1 × hrst čerstvý rozmarýn
  • extra panenský olivový olej Italiamo
  • 500 g tarhoňa Combino
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 100 ml bílé suché víno Soave
  • 50 ml plnotučné mléko Pilos
  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • 1 × svazek lahůdková cibulka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 636 kJ / 1 105 kcal

Bílkoviny

50,00 g

Tuky

63,50 g

Vláknina

4,50 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

77,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Hovězí mleté dáme do větší mísy, přidáme sůl, pepř, strouhanku, 60 g nastrouhaného parmazánu, nadrobno nasekanou 1 šalotku, 3 stroužky česneku i nasekaný rozmarýn. Směs promícháme a vytvarujeme kuličky, které opečeme v rozpálené pánvi s olejem. Restujeme ze všech stran. Jakmile je maso orestované, stáhneme z ohně a do pánve přilijeme bílé víno. 

02.Mezitím do hrnce nalijeme olej. Přisypeme tarhoňu, kterou osolíme a za občasného míchání restujeme dozlatova. Orestovanou tarhoňu zalijeme vroucí vodou a vaříme na mírném ohni doměkka.

03.Do dalšího hrnce nalijeme olej. Přihodíme máslo, které necháme rozpustit. Přidáme 1 nasekanou šalotku spolu s 3 stroužky česneku a restujeme dozlatova. Osolíme a opepříme. Přisypeme hladkou mouku, přilijeme mléko, důkladně promícháme metličkou a ochutíme solí a pepřem. Do hrnce přisypeme 60 g nastrouhaného parmazánu a trochu nasekaného rozmarýnu. Zalijeme smetanou a přilijeme trochu vody. Omáčku opět důkladně promícháme a do hrnce přidáme i kuličky s výpekem. Na mírném ohni ještě krátce povaříme a na závěr dochutíme šťávou z citronu. 

04.Hovězí kuličky servírujeme s tarhoňou posypané nakrájenou lahůdkovou cibulkou. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo