Grilovaný Striploin steak s domácími hranolky

play Přehrát video recept
Grilovaný Striploin steak s domácími hranolky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Britská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 20 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Steak s hranolky, co lepšího si přát. Recept na grilovaný Striploin steak s domácími hranolky najdete v Kuchyni Lidlu.

Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × Striploin steaky Deluxe
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 100 g másla Pilos
  • 1 × lžíce čerstvých bylinek (petrželka, pažitka nebo nať lahůdkové cibulky)
  • 1 × lžička dijonské hořčice Duc de Coeur
  • 1 × citron
  • 200 ml bílého suchého vína Pinot Grigio
  • 5 kuličky černého pepře Mikado
  • 3 × bobkové listy Mikado
  • 0,5 × cibule
  • 4 × žloutky
  • 100 ml přepuštěného másla
  • špetka pálivé mleté papriky Mikado
  • 1 kg brambor
  • 500 ml rostlinného oleje Promienna
  • 4 × hrst čerstvé rukoly
  • 12 × cherry rajčat
  • 2 × lžíce balzamica Acentino

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 300 kJ / 1 506 kcal

Bílkoviny

65,70 g

Tuky

112,50 g

Vláknina

6,90 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

50,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Steaky

01.Steaky omyjeme, osušíme a tuk na okraji masa několikrát nařízneme. Těsně před tepelnou přípravou steaky opepříme a osolíme. Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a položíme na ni připravené steaky. Pro malé až střední propečení masa grilujeme asi 3-4 minuty z každé strany. Grilované steaky přendáme na talíř a na střed každého dáme asi půl lžíce bylinkového másla (máslo smícháme s najemno nasekanými bylinkami, lžičkou hořčice, pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem). Celý talíř přikryjeme alobalem a steaky necháme chvíli odpočinout.

Holandská omáčka

02.Připravíme vinnou redukci. Bílé víno vaříme s 5 kuličkami černého pepře, 3 bobkovými listy a 1/2 cibule. Necháme svařit na asi polovinu objemu. Nad vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 3 lžícemi vinné redukce do husté pěny. Dáváme pozor, aby se žloutky neuvařily. Za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme špetkou pálivé papriky, pepře, soli a pár kapkami citronové šťávy.

03.Tip: Více o přepuštěném másle se dozvíte od Romana Pauluse v kulinářské abecedě na kuchynelidlu.cz

Domácí hranolky

04.Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na větší hranolky, které pak krátce blanšírujeme (povaříme asi půl minuty) v osolené vroucí vodě. Hranolky následně osušíme a předsmažíme ve fritovacím hrnci v rostlinném oleji asi při 120°C doměkka (ještě ne do zlatohněda). Těsně před podáváním osmažíme takto připravené brambory při 170-180°C dokřupava. Hotové hranolky osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.

Rukola

05.Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčata, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžíce olivového oleje a promícháme.

Servírovaní

06.Na talíř naskládáme hranolky, rukolový salát a na něj příčně nakrájený steak. Nakonec přelijeme holandskou omáčkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo