Kuchyně
Britská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod. 20 min.
Obtížnost
Pokročilý
Steak s hranolky, co lepšího si přát. Recept na grilovaný Striploin steak s domácími hranolky najdete v Kuchyni Lidlu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
6 300 kJ / 1 506 kcal
Bílkoviny
65,70 g
Tuky
112,50 g
Vláknina
6,90 g
Sůl
1,50 g
Sacharidy
50,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Steaky omyjeme, osušíme a tuk na okraji masa několikrát nařízneme. Těsně před tepelnou přípravou steaky opepříme a osolíme. Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a položíme na ni připravené steaky. Pro malé až střední propečení masa grilujeme asi 3-4 minuty z každé strany. Grilované steaky přendáme na talíř a na střed každého dáme asi půl lžíce bylinkového másla (máslo smícháme s najemno nasekanými bylinkami, lžičkou hořčice, pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem). Celý talíř přikryjeme alobalem a steaky necháme chvíli odpočinout.
02.Připravíme vinnou redukci. Bílé víno vaříme s 5 kuličkami černého pepře, 3 bobkovými listy a 1/2 cibule. Necháme svařit na asi polovinu objemu. Nad vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 3 lžícemi vinné redukce do husté pěny. Dáváme pozor, aby se žloutky neuvařily. Za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme špetkou pálivé papriky, pepře, soli a pár kapkami citronové šťávy.
03.Tip: Více o přepuštěném másle se dozvíte od Romana Pauluse v kulinářské abecedě na kuchynelidlu.cz
04.Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na větší hranolky, které pak krátce blanšírujeme (povaříme asi půl minuty) v osolené vroucí vodě. Hranolky následně osušíme a předsmažíme ve fritovacím hrnci v rostlinném oleji asi při 120°C doměkka (ještě ne do zlatohněda). Těsně před podáváním osmažíme takto připravené brambory při 170-180°C dokřupava. Hotové hranolky osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.
05.Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčata, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžíce olivového oleje a promícháme.
06.Na talíř naskládáme hranolky, rukolový salát a na něj příčně nakrájený steak. Nakonec přelijeme holandskou omáčkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT