Kuchyně
Francouzská
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Už jste někdy slyšeli název „gougère“? Pokud ještě ne, o mnoho jste přišli, tak to pojďte napravit! Gougère je něco jako sýrová profiterolka, tedy francouzská jednohubka z odpalovaného těsta. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, abyste si ji mohli připravit i doma a oslnit s ní všechny své silvestrovské hosty. Zjistíte, jak připravit odpalované těsto (je to snazší, než jste si určitě mysleli) i jak ho doplnit čedarem a sýrem s modrou plísní. Pečení trvá jenom 15 minut a pochutnat si můžete buď jen tak, nebo třeba se svou oblíbenou pomazánkou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
10 439 kJ / 2 495 kcal
Bílkoviny
106,60 g
Tuky
174,30 g
Vláknina
4,10 g
Sůl
5,70 g
Sacharidy
123,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem, ochutíme špetkou soli, pepřem, čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a podle chuti i mletým chilli. Do vroucí směsi nasypeme mouku a vzniklé těsto takzvaně „odpálíme“ od hrnce. Následně ho přendáme do kuchyňského robotu, krátce propracujeme a vlijeme 4 celá vejce. Po krátkém zapracování přidáme nastrouhaných 80 g cheddaru a strouhaný sýr s modrou plísní.
Podrobné video ohledně odpalovaného těsta (a zdobných labutí) najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
02.Jednolité těsto přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech s pečicím papírem malé hrudky. Dodržujeme dostatečný odstup mezi jednotlivými kousky, jelikož při pečení hodně nabydou. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme plátkem cheddaru.
03.Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C 15–18 minut. Troubu dříve neotvíráme, aby nám těsto nesplasklo.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT