Gougere – sýrové jednohubky z odpalovaného těsta

play Přehrát video recept
Gougere – sýrové jednohubky z odpalovaného těsta
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Už jste někdy slyšeli název „gougère“? Pokud ještě ne, o mnoho jste přišli, tak to pojďte napravit! Gougère je něco jako sýrová profiterolka, tedy francouzská jednohubka z odpalovaného těsta. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, abyste si ji mohli připravit i doma a oslnit s ní všechny své silvestrovské hosty. Zjistíte, jak připravit odpalované těsto (je to snazší, než jste si určitě mysleli) i jak ho doplnit čedarem a sýrem s modrou plísní. Pečení trvá jenom 15 minut a pochutnat si můžete buď jen tak, nebo třeba se svou oblíbenou pomazánkou.

Tagy

Party

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g vody
  • 80 g másla
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g hladké mouky
  • 5 × vajec „M“
  • 130 g cheddaru
  • 120 g sýra s modrou plísní

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 439 kJ / 2 495 kcal

Bílkoviny

106,60 g

Tuky

174,30 g

Vláknina

4,10 g

Sůl

5,70 g

Sacharidy

123,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem, ochutíme špetkou soli, pepřem, čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a podle chuti i mletým chilli. Do vroucí směsi nasypeme mouku a vzniklé těsto takzvaně „odpálíme“ od hrnce. Následně ho přendáme do kuchyňského robotu, krátce propracujeme a vlijeme 4 celá vejce. Po krátkém zapracování přidáme nastrouhaných 80 g cheddaru a strouhaný sýr s modrou plísní.

Podrobné video ohledně odpalovaného těsta (a zdobných labutí) najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.Jednolité těsto přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech s pečicím papírem malé hrudky. Dodržujeme dostatečný odstup mezi jednotlivými kousky, jelikož při pečení hodně nabydou. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme plátkem cheddaru.

03.Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C 15–18 minut. Troubu dříve neotvíráme, aby nám těsto nesplasklo.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo