Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
3 hod.
Obtížnost
Profesionál
Šéfkuchař Marcel Ihnačák si tentokrát pro sebe připravil opravdu velkou výzvu a nutno říct, že si s ní poradil naprosto skvěle. Podívejte se, jak se na Slovensku vaří tradiční česká smetanová omáčka s hovězí falešnou svíčkovou. V přehledném video receptu se naučíte vše od přípravy základu na svíčkovou z kořenové zeleniny (mrkve, petržele a celeru) až po to, jak správně falešnou svíčkovou prošpikovat a dokonce i to, jak v páře uvařit nadýchaný kynutý knedlík.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 779 kJ / 903 kcal
Bílkoviny
48,90 g
Tuky
33,60 g
Vláknina
6,00 g
Sůl
2,00 g
Sacharidy
99,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V hrnci rozehřejeme olej. Očištěnou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev, celer) nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou cibulku a restujeme.
02.Do očištěné falešné svíčkové vytvoříme nožem otvory, do kterých vložíme menší kousky slaniny. Maso ze všech stran osolíme, opepříme a přidáme k zelenině restovat.
03.Bobkové listy, celý černý pepř a nové koření vložíme do čajového sítka nebo zabalíme do plátýnka.
04.Jakmile je maso opečené, přimícháme nadrobno nasekané stroužky česneku, hořčici a cukr.
05.Po pár minutách přidáme zabalené koření, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí, pepřem a pod pokličkou dusíme do měkka 2–3 hodiny. Podle potřeby můžeme přilévat vodu.
06.Uvařené maso spolu s kořením vyndáme na talíř. Omáčku rozmixujeme, přilijeme smetanu a pokud je omáčka příliš hustá, tak i mléko. Na mírném plameni krátce přihřejeme a dochutíme citronovou šťávou.
07.V menší misce smícháním cukru, rozdrobeného droždí, 40 g hladké mouky a 200 ml teplého mléka připravíme kvásek. Necháme ho přibližně 10 minut na teplém místě vzejít.
08.V robotu promícháme obě zbylé mouky, sůl a připravený kvásek. Postupně podle potřeby přiléváme asi 100 ml mléka.
09.Tip: Správně vymíchané těsto se nelepí na stěnu misky. Pokud je těsto příliš řídké nebo husté, můžeme postupně přidávat mouku nebo mléko.
10.Těsto pomoučněnýma rukama natáhneme, vrátíme zpět do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně půlhodinu kynout.
11.Těsto rozdělíme na 3 časti (počet záleží na velikosti parního hrnce), ze kterých vypracujeme knedlíky. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 5 minut kynout.
12.V parním hrnci přivedeme k varu vodu a síto pokapeme olejem, aby se knedlíky nelepily. Každý knedlík napařujeme pod poklicí asi 10 minut, v závislosti na velikosti. Hotové je propícháme párátkem a potřeme olejem.
13.Maso nakrájíme na plátky a servírujeme tradičně s knedlíkem a omáčkou.
14.Tip: Můžeme dozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo lžící kompotovaných brusinek.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT