Dušený králík s červeným vínem a švestkami

play Přehrát video recept
Dušený králík s červeným vínem a švestkami
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Dušený králík podle Marcela Ihnačáka. 

Tagy

Na víně

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg králičích dílů
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • 8 × stroužků česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • hladká mouka Castello na obalení
  • 100 g sušených švestek Alesto
  • čerstvý tymián
  • 2 × lžíce švestkových povidel Sympathica
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 80 g másla Pilos
  • 2 × velké mrkve
  • 2 × velké petržele
  • 2 × kedlubny
  • 0,5 × celeru
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 999 kJ / 957 kcal

Bílkoviny

70,70 g

Tuky

44,20 g

Vláknina

12,80 g

Sůl

2,00 g

Sacharidy

63,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Dušený králík

01.Cibuli a 4 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a restujeme v hrnci na troše olivového oleje. Králičí díly rozdělíme na menší kousky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Jakmile je základ orestovaný, přidáme kousky králíka a opékáme na mírném plameni ze všech stran dozlatova. Přidáme sušené švestky nakrájené na menší kousky, čerstvý tymián, povidla, promícháme a podlijeme vínem. Jakmile se odpaří alkohol, podlijeme teplým vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zalité do 2/3. Králíka dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby přiléváme teplý vývar nebo vodu i v průběhu dušení. Chvíli před dokončením přidáme kousek másla.

Pečená zelenina

02.Zeleninu nakrájíme na hranolky a zblanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Po asi 3 minutách scedíme, vložíme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Přidáme zbylý česnek nakrájený na plátky, tymián, zlehka promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut dozlatova. Před dopečením přidáme kousek másla.

Servírování

03.Dušeného králíka podáváme s pečenou kořenovou zeleninou a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo