Dušená hovězí kýta na slanině a rozmarýnu

play Přehrát video recept
Dušená hovězí kýta na slanině a rozmarýnu
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Dobré jídlo si zaslouží svůj čas. Stejně tak to platí o tomto receptu na hovězí na slanině a rozmarýnu podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Hovězí kýtu stačí očistit a orestovat v pánvi na vepřovém sádle. Zatímco se bude maso zatahovat, můžete začít chystat další suroviny, jako je slanina, cibule nebo česnek. Až se bude vše dusit společně s bílým suchým vínem, naučíte se se ještě připravit rýži poněkud netradičně v troubě. Tu pak stačí jen smíchat s lahůdkovou cibulkou, hráškem a sušenými rajčaty a můžete začít podávat!

Tagy

Nedělní oběd

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Hovězí kýta

  • 1 × hovězí kýta Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 100 g uzená slanina Pikok
  • 3 × cibule
  • 5 × stroužek česnek
  • řepkový olej Vita D´or
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • čerstvý rozmarýn
  • 200 ml bílé suché víno

Rýže:

  • 300 g dlouhozrnná rýže Golden Sun
  • 1 × svazek lahůdková cibulka
  • 1 × hrst sušená rajčata v oleji Italiamo
  • 100 g mražený hrášek Freshona

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 179 kJ / 759 kcal

Bílkoviny

58,80 g

Tuky

28,70 g

Vláknina

3,80 g

Sůl

2,74 g

Sacharidy

56,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Hovězí kýta:

01.Maso očistíme, překrojíme na polovinu, ochutíme solí, pepřem a opečeme v hrnci na rozehřátém sádle. K masu po chvíli přidáme malé kousky slaniny a nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme plátky česneku a nasekaný rozmarýn. Promícháme, přilijeme víno a vaříme, dokud se z vína neodpaří alkohol. Podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 2 hodiny, doměkka. Před koncem do hrnce přilijeme vodu, maso přendáme na talíř a zakryjeme alobalem. Omáčku zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a necháme provařit. 

02.Maso nakrájíme na plátky a vložíme zpět do hrnce s omáčkou. 

Rýže:

03.V hrnci na řepkovém oleji orestujeme rýži. Ochutíme solí a zalijeme vodou. Přikryjeme poklicí, chvíli vaříme a následně vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 10 minut.

04.Do uvařené rýže přidáme nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulku, sušená rajčata a hrášek. Na závěr důkladně promícháme.

05.Dušenou hovězí kýtu na slanině a rozmarýnu servírujeme s rýží a omáčkou. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo